Crisis bij Real Madrid na dreigend bankroet

CADIZ, 28 JULI. Als gevolg van een financiële chaos die de club op de rand van een bankroet heeft gebracht, zijn gisteren zeven bestuurders van voetbalclub Real Madrid afgetreden. Het gaat daarbij om vice-voorzitter Juan Miguel Villar Mir en zes leden van de bestuursploeg die het financiële beheer van de club controleren.

De crisis bij de Spaanse landskampioen werd gisteravond bekend gemaakt na een langdurige bestuursvergadering in het stadion Barnabéu. Tijdens het overleg weigerde Ramón Mendoza - de voorzitter die dit voorjaar werd herkozen na een intensieve verkiezingscampagne - een financieel noodplan te accepteren dat door zijn vice-voorzitter was ingediend. Dat bestond naast een mogelijke verkoop van het commerciële centrum in het stadion Barnabéu uit een drastische inkrimping van het personeel. Bovendien eiste Villar het onmiddellijke ontslag van zakelijk leider Manuel Fernández Trigo, die wordt gezien als de kroonprins van voorzitter Mendoza.

Op dit moment kampt Real met een schuldenlast die de honderd miljoen gulden ruim te boven gaat. Om een faillissement van de club te voorkomen dienen de overgebleven dertien bestuurders van de landskampioen garant staan voor het directe kastekort van 1,4 miljard peseta's (19 miljoen gulden). Het nijpende geldgebrek heeft reeds tot ruzie geleid tussen trainer Jorge Valdano en voorzitter Mendoza. Een van de eisen van de trainer was, dat de spelers hun achterstallig loon krijgen uitbetaald, iets wat tot dusver niet is gebeurd. Daarnaast zag Valdano zijn wenslijstje met aankopen van nieuwe spelers voor het komende seizoen - met daarop namen als Zanetti, Killi, Guerrero en Seedorf - tot dusver volledig in het water vallen als gevolg van de financiële problemen.

Vorige maand deed Mendoza de belofte dat alle voorstellen van Valdano zouden worden uitgevoerd. De trainer heeft om een publieke verklaring van Mendoza gevraagd. Laatstgenoemde - door zijn tegenstanders uitgemaakt voor 'dictatoriale alleenheerser' - heeft toegezegd volgende week een nadere toelichting op de problemen te geven.

    • Steven Adolf