Campagne Chirac voor kernproeven

PARIJS, 28 JULI. De Franse regering is een campagne begonnen om de hervatting van kernproeven te rechtvaardigen. De Franse president, Chirac, heeft een brief geschreven aan de milieu-actiegroep Greenpeace. De minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, schreef de Australische krant Sydney Morning Herald een brief, die gisteren op de voorpagina werd gepubliceerd.

In de brief noemt Hervé de Charette de kritiek op de hervatting door Frankijk van de kernproeven op Mururoa 'onredelijk'. Volgens de minister zijn 'twijfels' over de hervatting van de proeven begrijpelijk, maar moeten deze worden 'verjaagd'. Frankrijk beschouwt zichzelf volgens Hervé de Charette als onderdeel van het gebied, als een staat onder de andere landen in de Stille Oceaan. “Om deze reden vinden we de kritiek dat we geen oog hebben voor het milieu onredelijk, aangezien Franse ingenieurs en technici altijd hun uiterste best hebben gedaan om op dit gebied geen verwijten te krijgen”, aldus de Franse minister van buitenlandse zaken. Hij schrijft dat hij de principiële tegenstanders niet van standpunt wil doen veranderen, maar wel wil dat er een eind komt aan “misleidende interpretaties die de kracht van sommige reacties verklaren”.

De Australische minister van buitenlandse zaken, Evans, verwierp het betoog van zijn Franse ambtgenoot over de kernproeven. “Ze zijn gevaarlijk, ze zijn onnodig, ze zijn onverdedigbaar en we willen niet dat ze doorgaan”, aldus Evans. “Geen enkele test van de omvang waarover we hier praten, met duizenden tonnen explosieven, kan geheel vrij zijn van de risico's van menselijk falen.”

Cirac heeft in de brief aan Greenpeace er nog eens op gewezen dat de acht kernproeven die het land vanaf september wil nemen op het atol Mururoa in de Stille Oceaan, de laatste zijn die Frankrijk moet houden om zijn nucleaire wapens te testen. Voor het einde van volgend jaar zal Frankrijk het verdrag ondertekenen dat het nemen van nucleaire proeven volledig verbiedt. De brief van Chirac, die ruim een week geleden aan de milieu-actiegroep is verstuurd, is een antwoord op een brief van Greenpeace aan de Franse president, waarin hij werd verzocht de kernproeven af te gelasten.

De Franse premier Juppé heeft gisteren gezegd dat de door Chirac aangekondigde kernproeven noodzakelijk zijn voor de Franse defensie en dat ze van het grootste belang zijn voor Frankrijk. Eerder meldden Japanse media dat Parijs bereid zou zijn het aantal voorgenomen tests van acht terug te brengen tot drie of vier.

Juppé liet weinig twijfel bestaan aan de Franse plannen. “De president heeft een kader vastgesteld, hij heeft uitgelegd dat er zeven of acht kernproeven zullen zijn. Dit is overeenkomstig de behoeften van onze nationale defensie en van het grootste belang voor het land”, zei hij tijdens een persconferentie in Parijs na een vraag over het aantal tests dat Frankrijk wil uitvoeren. (AFP, Reuter)