Bleiswijk nog dag zonder stroom

BLEISWIJK/BERGSCHENHOEK, 28 JULI. De gemeente Bleiswijk zal nog zeker tot morgenochtend van stroom verstoken blijven. In het grootste deel van de gemeente Bergschenhoek is de levering van elektriciteit gisteravond hervat.

Door een storing in een elektriciteitskabel ontstond gistermorgen brand in een hoofdverdeelstation. Als gevolg daarvan viel in bijna heel Bleiswijk en een klein deel van Bergschenhoek de stroom uit. Het energiebedrijf Delfland kon door omleidingen in het stroomnetwerk de elektriciteitsvoorziening voor Bergschenhoek herstellen. Van de 7.000 getroffen aansluitingen zijn er daardoor 3.500 weer voorzien van stroom.

Bleiswijk zit men in elk geval vandaag nog de hele dag zonder elektriciteit. Een mobiele installatie moet vanaf morgenochtend zes uur de stroomlevering herstellen, aldus een woordvoerder van energiebedrijf Delfland. Hij verwacht dat zaterdag tegen het eind van de ochtend iedereen weer elektriciteit heeft. De volledige reparatie kan volgens de woordvoerder enkele weken tot maanden in beslag nemen.

Veel Bleiswijkse bedrijven hebben inmiddels noodaggregaten geïnstalleerd, die uit het hele land worden aangeboden. Voor particulieren is dat doorgaans geen oplossing, omdat huishoudens meestal niet beschikken over de speciale aansluiting die daarvoor nodig is, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Over de omvang van de schade is nog weinig bekend. Wel staat vast dat die niet verhaald kan worden op het energiebedrijf of de gemeente.

De politie heeft afgelopen nacht extra gesurveilleerd. Hierbij werd ze bijgestaan door een Haags beveiligingsbedrijf dat spontaan zijn diensten aanbood. Districtsmanager R. Oosterbaan, zelf woonachtig in Bleiswijk, zegt dat daarbij “naamsbekendheid natuurlijk een rol speelt, maar het belangrijkste is dat we de politie wilden helpen, die heeft door de vakantie namelijk capaciteitsproblemen.” Het bedrijf zette kosteloos twee patrouillewagens in. Er deden zich geen problemen voor. Ook de komende nacht zullen de wagens van de beveiligingsdienst door Bleiswijk rijden.

Het is niet de eerste keer dat de Zuidhollandse gemeente getroffen wordt door een stroomstoring. Alleen dit jaar is de elektriciteit al vier keer uitgevallen en drie jaar geleden zat Bleiswijk ook al eens twee dagen zonder stroom. Tot nu toe zijn er volgens de gemeente geen aanwijzingen dat er verband bestaat tussen de verschillende storingen.

De fractie van het CDA in de gemeenteraad van Bleiswijk schrijft in een brief aan het college van B en W dat onderzocht moet worden of het elektriciteitsnet de afgelopen jaren wel voldoende onderhouden is. De gemeente laat de oorzaak van de brand onderzoeken. Ook de vorige storingen worden bekeken.