Alleen met een psychopaat

Patricia Cornwell: From Potter's Field. Uitg. Little, Brown, 340 blz. Prijs: ƒ33,20. In pocket verschenen: The Body Farm. Uitg. Warner Books, 387 blz. Prijs: ƒ21,95.

Met het succes van Patricia Cornwells onvolprezen thrillers over het ijzige leven van patholoog-anatoom Kay Scarpetta is ook de liefde van de auteur voor haar heldin gegroeid, want met ieder nieuw boek in de reeks wordt weer een onbekend deel van Scarpetta moeizame emotionele leven blootgelegd. From Potter's Field heeft veel weg van een aflevering van een vervolgverhaal: de verwikkelingen rond de levens van Scarpetta zelf, haar computergekke nichtje Lucy en de grofbesnaarde politieman Marino, alle drie tegen hun zin gevangen in een hopeloze wereld van geweld en zinloze wreedheid, worden zonder veel uitleg voortgezet.

En opnieuw verschijnt de ongrijpbare seriemoordenaar Temple Gault, die eerder een spoor van verminkte lichamen achterliet in Cruel & Unusual en dreigend figureerde in The Body Farm. Ditmaal leeft hij zich uit in directe provocaties aan het adres van Scarpetta. Midden in Central Park wordt een ontklede vrouw gevonden, terwijl het vriest dat het kraakt. Overduidelijk het werk van Temple Gault: ze zit rechtop en er zijn lukraak stukken vlees verwijderd. Samen met de FBI komt Scarpetta hem op het spoor, maar de rollen worden al snel omgedraaid: Gault blijkt het op Scarpetta te hebben voorzien.

De vorige misdaadromans van Cornwell onderscheidden zich door een ijzingwekkend, zorgvuldig opgebouwd verhaal, waarop in de laatste drie boeken een weinig spectaculaire ontknoping volgde. Nu Cornwell in From Potter's Field ontslagen is van de verplichting aan het einde van het boek een verrassende dader aan te wijzen, kan ze zich volledig concentreren op de battle of wits tussen Scarpetta en de seriemoordenaar, wat het tot een van de spannendere boeken van deze bijzondere reeks maakt. De schrijfster redt haar verknipte schurk van het gruwelcliché door hem van een specifieke, geloofwaardige achtergrond te voorzien. En ze laat haar lezers ook onverwachte emoties van Scarpetta zien; zelfs de onderkoelde patholoog-anatoom blijkt doodsbang en ongelukkig te kunnen zijn. Van de weeromstuit is ze harder geworden, want ze spreekt zich nu onomwonden vóór de doodstraf uit. De strijd tegen Gault wordt in de Newyorkse ondergrondse ingezet met alle soft- en hardware waarover de FBI beschikt, maar uiteindelijk moet Scarpetta het natuurlijk toch alleen met de psychopaat uitvechten.

    • Anneriek de Jong