Aggregaat ronkt in 'stroomloos' Bleiswijk

BLEISWIJK, 28 JULI. Op het terrein van groentenveiling De Kring, even buiten Bleiswijk, is niets te merken van een probleem. Een aantal Flowertrucks uit Finland draait langzaam de parkeerplaats op, waar een chauffeur van fruitexporteur José Esteban Ramon uit het Spaanse Valencia verveeld naar de zonsondergang boven Den Haag zit te kijken.

In het restaurant van de veiling vergadert een honderdtal tuinders. Niet over het uitvallen van de stroom, dat het dorp sinds gisterochtend treft, maar over zaken als verbetering van de logistiek. Alleen een dikke kabel door de gang verraadt de noodmaatregelen die de veiling heeft moeten treffen om de zaken draaiende te houden. In de 'afmijnzaal' brandt de verlichting alsof er niets aan de hand is. Een aggregaat heeft uitkomst geboden.

Verderop, bij de kruising naar het dorp, staan de lantaarnpalen er uitgedoofd bij. Het verkeer dient zichzelf te regelen. In café-restaurant De Blauwe Reiger zijn de lampjes aan. Naast de parkeerplaats van de uitspanning staat een oranje aggregaat te ronken.

Bijgestaan door een aantal vrijwilligers deelt de politie in de Dorpsstraat van Bleiswijk een vlugschrift uit aan de bewoners. De burgemeesters van Bleiswijk en Berschenhoek maken daarin “het navolgende aan de bevolking van deze gemeenten bekend”. “Hedenmorgen is omstreeks tien uur brand uitgebroken in een 25.000 volts transformator aan de Merenweg.” Een groot deel van Bleiswijk en een kleiner deel van Bergschenhoek zit daardoor zonder stroom. “Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat de stroomvoorziening minimaal 48 uur buiten gebruik zal zijn.”

De bewoners van Bleiswijk zijn er niet blij mee. Een mevrouw die een keukenstoel voor de deur heeft gezet, opdat haar niets ontgaat van wat er op straat gebeurt, klaagt. “Het is toch te gek voor woorden. Is onze loco-burgemeester een keer op het televisiejournaal en nu kunnen uitgerekend de bewoners van Bleiswijk hem niet zien.”

Het is broeierig in de Dorpsstraat. In de steegjes die haaks op de straat staan, ronken hier en daar motoren van aggregaten die vooral de bedrijven en de middenstand uit de problemen moeten helpen. Bij bakker Ammerlaan bijvoorbeeld lijkt het lek wel boven water. Een gigantisch apparaat voorziet de bakkerij van stroom. Het Chinees-Indisch restaurant Kam Po heeft de hand weten te leggen op een bescheidener exemplaar. Het restaurant oogt full swing. Het ontbreekt alleen aan cliëntèle.

Zo rustig als het bij Kam Po is, zo levendig is het bij het parochiehuis. Er is een compleet terras voor de deur ingericht en de klaverjasdrive vindt gewoon doorgang, eventueel bij kaarslicht. De meeste particulieren hebben trouwens hun kerstattributen voor deze gelegenheid van zolder gehaald.

Op het stadhuis is het diep in de avond nog levendig. Ambtenaren zijn volop in touw. De ventilator op de kamer is tot stilstand gekomen. Ter compensatie wordt ijs uitgedeeld.

Loco-burgemeester J.A.M. Vollebregt probeert uitleg te geven. “Volgens de laatste berichten wordt het morgenavond zes uur voor de stroom er weer op kan. Zo niet, dan wordt er een noodvoorziening getroffen in de vorm van een mobiel koppelstation, dat van de PNEM in Noord-Holland moet komen”, zegt hij. Maar daar kleven volgens hem ook nadelen aan. Zo'n ding is nog niet zo maar aangekoppeld, maar bovendien wordt het afkoppelen een tijdrovend werkje als de transformator weer op orde is. “Als de boel dan moet worden afgekoppeld, zitten we weer een tijdje zonder stroom”, zegt de loco-burgemeester die in hemdsmouwen door het gemeentehuis beent.

Vollebregt wordt voor de voeten geworpen dat stroomuitval in Bleiswijk de laatste jaren schering en inslag is. In toeval gelooft de bevolking van lieverlede niet meer. Toch is het zo, meent Vollebregt. Al die keren was de aanleiding een andere. De gemeente breidt uit, er vestigen zich nieuwe bedrijven, maar er is nog altijd capaciteit genoeg. Daaraan kan het niet liggen. Volgens rekenmeesters is het nu de zevende keer in vijf jaar. In 1990 heeft Bleiswijk ook al eens twee dagen zonder stroom gezeten.

Burgemeester J. de Prieëlle van de naburige gemeente Pijnacker en tevens president-commissaris van energiebedrijf Delfland komt even buurten in het gemeentehuis van Bleiswijk. Ook hij gelooft niet dat er iemand in gebreke te stellen valt. Bij uitbreiding van de gemeente of de aanleg van een industrieterrein wil een dragline nog wel eens een kabeltje meenemen, waardoor een buurt even in het donker zit. Maar hier is iets anders aan de hand. Aan achterstallig onderhoud gelooft hij ook niet. Het is andermaal puur toeval en overmacht.

Op straat drommen bewoners in groepjes samen. Bij de Rabo-bank komt geld uit de muur, de Amro-Bank schuin tegenover heeft niet de beschikking over een nood-aggregaat en moest vanochtend de deuren sluiten. Hoe groot de schade inmiddels is voor particulieren, tuinders en bedrijven durft niemand te schatten. Een enkeling is wel buitengewoon hard getroffen. Zoals een kippeboer, die gisteren duizend dieren had geslacht en ze vandaag had willen invriezen. En dat is niet zijn enige schade. De gehele menagerie is van de leg door het uitvallen van het kunstlicht en in de kuikenbroederij zijn de warmte-lampen gedoofd. “De man is in alle staten”, zegt een dorpsbewoonster. Wat de schade betreft is verhaal niet mogelijk bij het energiebedrijf, zo stellen de leveringsvoorwaarden.

Bleiswijk maakt zich op voor de nacht. Het terras van het parochiehuis wordt almaar donkerder. De politie zal vannacht extra surveilleren, bijgestaan door een beveiligingsbedrijf dat spontaan hulp heeft aangeboden. Probleem is dat bij vrijwel alle bedrijven die zich niet van een aggregaat kunnen bedienen, het alarm is uitgeschakeld. “Dat gaat trouwens nog wat worden voor de trommelvliezen als de stroom er straks weer op staat”, zegt een agent. “Dan begint alles in één keer loeien.”

Vreemdelingen van buiten Bleiswijk met kennelijke bedoelingen zijn er volgens hem nog niet gesignaleerd. “Nee”, zegt hij, de kalmte zelf, “ik verwacht hier geen toestanden als in Los Angeles.”

    • Bram Pols