Zware kritiek Amnesty op Turkije

LONDEN, 27 JULI. Amnesty International heeft gisteren zware kritiek geleverd op de recente grondwetshervorming in Turkije. “We zijn teleurgesteld dat de grondwetswijzigingen geen oplossing bieden voor de fundamentele problemen op het gebied van de mensenrechten ondanks sterke beloften (van Turkije red.) om de desastreuze situatie aan te pakken”, aldus de organisatie in een verklaring. Terwijl gevangenen in Turkije steeds vaker worden gemarteld en het aantal verdwijningen toeneemt, klopt het Turkse parlement zich op de schouder voor hervormingen als verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd en veranderingen in het vergaderschema van het parlement, schrijft Amnesty. De organisatie voert al lange tijd campagne voor drie veranderingen in de Turkse wetgeving. Volgens Amnesty moeten alle gedetineerden toestemming krijgen om hun advocaat te spreken, moet de maximum tijdsspanne die verdachten volgens de Turkse wet in de handen van de politie mogen doorbrengen, worden verminderd en moeten die artikelen van de wet worden veranderd die de autoriteiten het recht geeft mensen op te pakken op grond van hun politieke overtuiging. (Reuter)