Winst Philips in eerste halfjaar verdubbeld

EINDHOVEN, 27 JULI. De netto winst van Philips is in het eerste halfjaar vrijwel verdubbeld tot 1.327 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode van 1994 bedroeg de winst 662 miljoen gulden. Dat heeft Dudley Eustace, de financiële man in de groepsraad van Philips, vanochtend bekendgemaakt.

Eustace wilde, net als president Jan Timmer drie maanden geleden bij de presentatie van de jaarcijfers, geen verwachting uitspreken voor de rest van het jaar. De onzekerheden in de ontwikkeling van de wisselkoersen zijn volgens hem nog steeds te groot. De produktie van componenten en halfgeleiders (chips) voor de computerindustrie is de grote winstmaker, terwijl aanhoudende druk op de prijzen de resultaten in de consumentenelektronica - Philips' grootste sector - constant houdt.

De koers van de aandelen Philips, die de laatste drie weken spectaculair was gestegen, daalde vanochtend op de beurs met 3,10 gulden naar 77,20 gulden.

De netto winst van Philips is in het tweede kwartaal van 1995 gestegen van 402 tot 583 miljoen gulden. Philips vooral in het tweede kwartaal te lijden onder de waardedaling van de dollar tegenover de Nederlandse gulden. De negatieve invloed van de wisselkoersen is terug te vinden in de omzetcijfers van Philips. In het eerste halfjaar steeg de omzet met 5 procent naar 29,3 miljard gulden, maar dat groeipercentage zou 14 zijn geweest als de wisselkoersen stabiel waren gebleven. De gemiddelde koers van de dollar was in het afgelopen halfjaar 1,61 gulden, 29 cent minder dan in de eerste zes maanden van 1994. De vuistregel van Eustace is dat een dubbeltje lagere dollarkoers Philips op jaarbasis 100 miljoen gulden bedrijfsresultaat kost. In het eerste halfjaar was het bedrijfsresultaat 1.863 miljoen, een stijging van bijna 300 miljoen gulden ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1994.

Eustace maakte vanochtend tevens bekend dat Philips een deel van zijn verlieslijdende activiteiten op de telecommunicatiemarkt gaat verkopen. Philips onderhandelt met de Amerikaanse telecom-gigant AT&T over de verkoop van een deel van de openbare telefoniesystemen. Het gaat om fabrieken in Frankrijk en Duitsland, waar in totaal ongeveer 3000 mensen werken.