Voorkeur; film

IL CONFORMISTA

In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving. Amsterdam, Rialto; Utrecht, 't Hoogt.

DIE HARD WITH A VENGEANCE

Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. In 80 theaters.

ED WOOD

Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Amsterdam, Movies; Eindhoven, Plaza Futura; Enschede, Alhambra; Utrecht, Movies.

HEAVENLY CREATURES

Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Amsterdam, Uitkijk; Den Helder, Zevenskoop; Nijmegen, Cinemariënburg.

LUDWIG 1881

Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch warereis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Over de onverenigbaarheid van ideaal en realiteit, met een onverzettelijk eenzame Berger. Arnhem, Filmhuis; Nijmegen, Cinemariënburg.

PRêT-à-PORTER

Wat vluchtig, maar virtuoos opgezet panorama over de Parijse modeshows van Robert Altman zit vol kleine grapjes en buigt zich vooral over de overspannen aandacht van de media voor ontwerpers. Hier is de verbijstering over de opgepofte garderobe wereldnieuws en vernederen redactrices zich om de gunsten van een fotograaf terwijl Marcello Mastroianni en Sophia Loren hun oude relatie proberen te hervatten. In 6 theaters.

WALLACE & GROMIT / DE AARDMAN COLLECTIE

Het klei-universum van de Engelse Aardman-studio's in zes animatiefilms. Van de Peter Gabriel videoclip Sledgehammer tot het met een Oscar bekroonde The Wrong Trousers. Vooral de drie films van regisseur Nick Park blinken uit door hun volstrekt eigen stijl en ijzersterke humor. Wallace en Gromit spelen in twee ervan de hoofdrol, glansrollen zijn er verder voor een fornuis, een als kip vermomde pinguin en een gegeneerde berenfamilie. In Amsterdam, Desmet; Eindhoven, Plaza Futura; Nijmegen, Cinemariënburg; Rotterdam, Lantaren/Venster; Utrecht, Springhaver.

EN VERDER

101 Dalmatiërs in 17 theaters.