Vendex neemt Belgische winkels en Frans schoonmaakbedrijf over

ROTTERDAM, 27 JULI. Vendex International is op het overnamepad. Vendex Food neemt de Belgische supermarktorganisatie Echo over. Daarnaast koopt Vendex-dochter Hodon International de Franse schoonmaakonderneming BIS Properté van de uitzendgroep BIS.

Vendex heeft beide overnames gisteren bekend gemaakt. Vendex Food Groep, in Nederland eigenaar van onder meer de supermarktketens Edah en Konmar, breidt met de overname van Echo zijn aanwezigheid in België verder uit. Het volgens Vendex goed renderende bedrijf, dat 300 werknemers telt, boekte vorig jaar in zijn supermarkten een omzet van 164 miljoen gulden. De overneming zal volgens Vendex in het komende boekjaar een “licht positieve invloed” hebben op de winst per aandeel van Vendex International.

Echo exploiteert in de regio Luik twintig eigen supermarkten onder de naam Central Cash, heeft negentien franchisevestigingen (Super Echo) en levert als groothandel aan nog eens driehonderd zelfstandige winkeliers. Op dit moment is het bedrijf eigendom van de familie Bastin, die ook de leiding heeft.

Vorig jaar nam Vendex Food in België het regionale familiebedrijf Battard over. Daarnaast is Vendex in België actief met de discountformule Eda. Het totale resultaat van Vendex Food in België was in het afgelopen boekjaar negatief, mede door een voorziening voor reorganisatiekosten.

Vendex Food behaalde in het boekjaar 1994/95 een omzet van 5 miljard gulden. Tot de groep behoren de supermarktketens BasisMarkt, Dagmarkt, Edah, Konmar, Battard en Eda. In Nederland maakte Vendex Food recentelijk bekend bij de inkoop samen te gaan werken met Markant Foodmarketing.

De tweede aankoop, het Franse schoonmaakbedrijf BIS Properté, heeft een omzet van ongeveer 180 miljoen en biedt werk aan 6.500 medewerkers. Hodon wil in Europa de schoonmaakactiviteiten verder uitbreiden. In Nederland en België is Hodon reeds de grootste schoonmaker. Het bedrijf - omzet 1,2 miljard, winst 37 miljoen - omvat alle onderhoudsdiensten van Vendex International.