Valse bommeldingen teisteren Frankrijk na aanslag in metro

PARIJS, 27 JULI. Na de bomaanslag, afgelopen dinsdag, in het metrostation Saint Michel in het hart van Parijs, heeft de Franse politie gisteren het Louvre-museum, verschillende Parijse metrostations en de treinstations van Marseille en Bordeaux ontruimd vanwege bommeldingen, die achteraf vals bleken.

De bomaanslag in het metrostation, dinsdagmiddag om tien over half zes, is nog niet opgeëist. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot zeven, vijf vrouwen en twee mannen. Van de 84 gewonden worden nog 29 behandeld in een ziekenhuis, drie van hen verkeren in levensgevaar.

Overal in Frankrijk zijn strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Rond de tweeduizend extra politiemensen zijn ingezet voor controle op treinstations, luchthavens en grote warenhuizen in Parijs en in de rest van Frankrijk en duizend politiemensen worden nog in reserve gehouden. In Parijs werden 200 autos aangehouden en 150 mensen op hun identiteit gecontroleerd.

Gevreesd wordt dat de aanslag van dinsdag de eerste is in een serie van volgende aanslagen. In februari, maart en september van het jaar 1986 werden in Frankrijk achter elkaar negen aanslagen gepleegd. Behalve in Parijs werden gisteren vooral intensieve politiecontroles uitgevoerd in Marseille, waar veel Algerijnen wonen.

Het onderzoek, dat volgens premier Juppé vordert, concentreert zich in de eerste plaats op het spoor van het GIA, de terreurgroep van Algerijnse moslim-fundamentalisten die de Franse regering steun aan het militaire bewind in Algerije verwijt. De Franse minister van binnenlandse zaken, Jean-Louis Debré, herhaalde gisteren dat naast die hypothese de aanslag ook door (Bosnische) Serviërs kan zijn gepleegd. De aanslag zou een vergelding kunnen zijn voor de harde maatregelen die de Franse regering voorstaat in Bosnië en de vermeende bombardementen door Franse vliegtuigen op de Bosnisch-Servische hoofdstad Pale die door de Franse regering bevestigd noch ontkend zijn.

De politiecontroles in Parijs en Marseille herrinneren aan het massieve anti-terreur offensief dat vorig jaar augustus werd ingezet door de toenmalige minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, nadat bij de Franse ambassade in Algiers vijf Fransen waren doodgeschoten. Op de operatie in vooral Parijs en Marseille kwam felle kritiek vanwege de willekeur waarmee burgers met een arabisch uiterlijk werden aangehouden en Algerijnse moslims werden gearresteerd.

Minister Debré zei gisteren voor de Franse televisie dat een beloning van een miljoen francs, ongeveer 300.000 gulden, wordt uitgeloofd aan iedereen die aanwijzingen kan verschaffen over de identiteit van de daders. De minister zei niet uit te sluiten dat de dader zich bevindt onder de dodelijke slachtoffers, van wie een man nog niet is geïdentificeerd.

Het Franse dagblad Le Figaro werd gisteren gebeld door een Duits sprekende man, lid van een mysterieuze groep van “vrienden van Carlos”, die verzocht om vrijlating van Illich Ramirez Sánchez, alias Carlos, de terrorist die verantwoordelijk is voor een groot deel van de bomaanslagen waardoor Frankrijk in de jaren tachtig werd getroffen.

(AFP, Reuter)