Tennisbond ATP krijgt concurrentie

LONDEN, 27 JULI. De Internationale Tennisfederatie (ITF) wil de ATP Tour, de jaarlijke reeks toernooien voor de mannen, concurrentie gaan aan doen. Volgens de federatie heeft het professionele circuit van de spelervakbond met z'n logge, veelal onbegrepen structuur veel van zijn aantrekkingskracht verloren.

“Terwijl de Grand-Slamtoernooien en de Davis Cup floreren, lijkt het ons dat een Tour met 87 evenementen op de agenda te veel spelers sponsort en te veel toernooien ondersteunt die financieel vaak amper levensvatbaar zijn”, luidde de verklaring van de internationale bond. “De ITF voert al enige tijd gesprekken met een instantie die een meer toegespitst, begrijpelijk profcircuit financieel wil steunen, promoten en verkopen.”

Een naam noemde de woordvoerder niet, maar het Franse sportdagblad l'Equipe meent te weten dat het gaat om een van de bedrijven van mediamagnaat Rupert Murdoch. De sportkrant meldde dat de nieuwe 'Tour' tien toernooien gaat omvatten met elk 3,5 miljoen dollar prijzengeld. Voorafgaand aan de Grand-Slamtoernooien - Roland Garros, Wimbledon, US Open en Open Australische - en de eigen Grand Slam Cup komen er steeds twee van de nieuwe ITF-toernooien op de kalender te staan.

Brian Tobin, de voorzitter van de ITF, benadrukte overigens dat de federatie zeker niet de bedoeling heeft de tennissport verder te verdelen. Hij zou samenwerking met de ATP toejuichen. “Maar eerste overleg in die richting is niet echt hoopgevend geweest.” (Reuter)