Simons zegt Rotterdamse wijkbewoners niets toe

ROTTERDAM, 27 JULI. De Rotterdamse wethouder H. Simons (sociale zaken) heeft gisteravond geen enkele toezegging gedaan om de drugs- en prostitutieproblemen in het westen van Rotterdam op te lossen. Bewoners van de wijken Middelland en het Nieuwe Westen kondigden na een ruim twee uur durend overleg nieuwe acties aan.

Aanleiding voor het gesprek was de woede van de bewoners over een beslissing van de gemeente om straatprostituées en verslaafden in hun buurt te voorzien van schone spuiten en condooms. Simons zei na afloop van het overleg met de bewoners dat de ingewikkelde bewijsvoering en de beperkte celruimte het moeilijk maken om drugsverslaafden, prosituées en dealers massaal op te pakken.

Binnen enkele maanden wil Simons tot een evaluatie komen van de tippelzone aan de Keileweg buiten de wijken waar buurtbewoners overlast hebben. Dan zal worden bekeken of de zone de hele dag moet worden opengesteld, in plaats van de twaalf uur nu.

J. Flier van de bewonersorganisatie Boulevard noemde het overleg met Simons teleurstellend. “Er is praktisch niets toegezegd. Simons durft geen onorthodoxe maatregelen te nemen om het probleem op te lossen. Maar die zijn wel nodig, anders blijven we de overlast nog jaren houden.”

Het kabinet buigt zich na het zomerreces over een oplossing. Onderzocht wordt of de gemeente op dit moment wel voldoende middelen heeft om de overlast van de drugspanden tegen te gaan, aldus Simons.