Shell gezakt naar tiende plaats op top-500 lijst

ROTTERDAM, 27 JULI. Koninklijke/Shell is gezakt van de vijfde naar de tiende plaats op de top 500 van 's wereld grootste bedrijven die het Amerikaanse financiële maandblad Fortune in zijn augustus-nummer publiceert. Bij elkaar staan acht volledig Nederlandse bedrijven en drie deels Nederlandse bedrijven zoals Shell en Unilever op die ranglijst.

Shell is in absolute bedragen het meest winstgevende bedrijf, met een winst van 6,2 miljard dollar, gevolgd door Ford en Exxon. Philips-concurrent Sony zit het diepst in de rode cijfers, met een verlies van drie miljard dollar.

Voor het eerst gaat het om een gecombineerde lijst van de grootste industriële en financiële ondernemingen. Fortune publiceerde tot nu toe aparte top 500's. Dat is ook de oorzaak dat Shell een duikeling maakt en dat het Amerikaanse autoconcern General Motors, eeuwige lijstaanvoerder, niet meer bovenaan de ladder prijkt. GM moet vier Japanse handelshuizen voor laten gaan. Dat zijn achtereenvolgens Mitsubishi, Mitsui, Itochu en Sumitomo.

Bepalend is de omzet over 1994. Mitsubishi was goed voor 175,8 miljard dollar , terwijl GM een omzet van 155 miljard dollar had. Koninklijke/Shell is het enige Europese concern in de top tien, met een omzet van 94,9 miljard dollar. Verder bestaat deze alleen uit Japanse en Amerikaanse ondernemingen.

Unilever, net als Shell Brits-Nederlands, zakte van de 21e naar de 37e plaats. De Belgische-Nederlandse verzekeraar Fortis staat 146e. Van de volledig Nederlandse bedrijven ging Philips van de 32e naar de 53e plaats. ING volgt op de 88e stek. Daarna komen ABN Amro (121), Koninklijke Ahold 190), Akzo Nobel (286), Aegon (323), Rabobank (341) en Koninklijke PTT Nederland (384). Het groothandels- en energieconcern SHV, apart genoemd omdat het geregistreerd is op de Nederlandse Antillen, staat op de 244e plaats.

De omzet van de vijfhonderd bedrijven was in totaal goed voor het bedrag van tien biljoen dollar, de helft van het bruto binnenlandse produkt van de Verenigde Staten.

Fortune heeft verschillende top-tienlijstjes gemaakt. Zo moet Unilever Philips Morris (VS) voor laten gaan als het grootste voedingsmiddelenconcern. Op een top-dertig van de grootste olieconcerns staat Shell tweede na Exxon (VS). KLM-partner Northwest Airlines staat negende op een top-negen van grootste luchtvaartmaatschappijen.

's Werelds grootste werkgever is de Amerikaanse postdienst, die liefst 728.944 mensen in dienst heeft. GM staat tweede met bijna 693.000 werknemers. Het Duitse elektro- en elektronicaconcern Siemens staat als eerste Europese onderneming op de vijfde stek met 382.000 werknemers.