Proefproject met telefoon via tv-kabel

ROTTERDAM, 27 JULI. Als eerste Nederlandse kabelexploitant begint Multikabel, het kabel-tv-bedrijf uit de kop van Noord-Holland, met telefonie via de televisiekabel. Vooruitlopend op de liberalisering van de telefonie zal het bungalowpark Strandslag bij Den Helder telefoonaansluitingen krijgen via de aanwezige kabeltelevisie-infrastructuur. In oktober zal dit proefproject volledig operationeel zijn. Directeur J.P. Molenkamp van Multikabel heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Een telefoonaansluiting van PTT Telecom zal straks in het bungalowpark niet meer nodig zijn, de gesprekken gaan geheel via het kabelnet. Het project wordt gerealiseerd in een samenwerking tussen Multikabel, Bosch Telecom en Ericsson Telecommunicatie. Multikabel levert het net en functioneert als telefonie-operator. De andere twee partners leveren de telecommunicatie-apparatuur.

Spraak via de televisiekabel is nu nog alleen toegestaan in gesloten gebruikersgroepen. Hiervoor kan het minsiterie van verkeer en waterstaat een aanvullende machtiging afgeven. Zoals het er nu naar uitziet zal spraak pas in 1998 volledig worden vrijgegeven.

De bungalow-eigenaars zullen de normale maandelijkse kosten voor een kabelabonnement betalen (16,18 gulden) plus 24,75 gulden voor een telefoonabonnement, vergelijkbaar met een abonnement van PTT Telecom. Ook de gesprekskosten zullen gelijk zijn die van PTT Telecom.

Multikabel investeert een half miljoen gulden in het proefproject, dat ertoe dient ervaring op te doen met het oog op snelle grootschalige introductie zodra liberalisering van spraaktelefonie een feit is. Het systeem leent zich volgens Multikabel voor uitbreiding tot kabeltelefonie in de regio. Dat is pas mogelijk als de hoofdtrajecten van het kabelnet van glasvezelbekabeling zijn voorzien.