Politie Nigeria houdt advocaat aan

LAGOS, 27 JULI. De Nigeriaanse veiligheidspolitie heeft gisteren de advocaat van het voormalige staatshoofd Olusegun Obasanjo, die tot levenslang veroordeeld zou zijn wegens zijn betrokkenheid bij een vermeende poging het Nigeriaanse bewind omver te werpen, gearresteerd. Dat melden ooggetuigen. De arrestatie had plaats tijdens een persconferentie waarop de advocaat had trachten aan te tonen dat zijn cliënt onschuldig is. Hoge Nigeriaanse militairen hebben zich gisteren vier uur lang gebogen over de straffen van een geheim militair tribunaal tegen een veertigtal Nigerianen die bij de poging tot staatsgreep betrokken zouden zijn geweest. De harde vonnissen (een tiental vermeende samenzweerders zou de doodstraf hebben gekregen) hebben binnen en buiten Nigeria tot grote protesten geleid. Nigeriaanse kranten schreven gisteren dat het bewind inmiddels heeft besloten om de ter dood veroordeelden gratie te verlenen. (Reuter)