Peilingen: Major op verlies in tussentijdse verkiezingen

LONDEN, 27 JULI. Opiniepeilingen voorspellen groot stemmenverlies voor de Conservatieve partij van de Britse premier, John Major, bij tussentijdse verkiezingen die vandaag worden gehouden in het Noordengelse kiesdistrict van Littleborough en Saddleworth.

De tussentijdse verkiezingen worden gehouden om de zetel op te vullen van het in mei overleden Conservatieve parlementslid Geoffrey Dickens. Het is de eerste getalsmatige graadmeter voor de populariteit van Majors Conservatieve partij sinds de premier zich vorige maand, na voortdurende aanvallen op zijn beleid door de rechtervleugel in zijn partij, opnieuw verkiesbaar stelde als partijleider.

In de leiderschapsverkiezing versloeg de premier John Redwood, die ontslag had genomen uit Majors kabinet als minister voor Wales.

Volgens een opiniepeiling in opdracht van het dagblad The Times kan de Conservatieve kandidaat voor de zetel in het Lagerhuis op slechts 19 procent van de stemmen rekenen, de kandidaat van Labour op 37 procent en wint de Liberaal-Democratische kandidaat met 43 procent.

Als de Conservatieven de zetel in het Noordengelse kiesdistrict verliezen beschikken zij in het Lagerhuis nog slechts over een meerderheid van drie stemmen. De Conservatieve partij heeft sinds Major in 1992 de regering ging leiden alle veertien tussentijdse verkiezingen verloren. (Reuter)