Opel komt met flexibele werktijden

RÜSSELHEIM, 27 JULI. Opel voert 1 september flexibeler arbeidstijden in. De dochteronderneming van het Amerikaanse General Motors vervangt het systeem van vaste werktijden per week. Daarmee kan Opel beter inspelen op de veranderende vraag naar auto's. Het bestuur en de ondernemingsraad bereikten gisteren overeenstemming over het nieuwe model. Per week werken de arbeiders minimaal 30 en maximaal 40 uur, waarbij per dag de werknemers niet langer dan 8 uur in de fabriek mogen staan. De zaterdag blijft buiten het model en geldt ook niet als normale werkdag. “De bedrijfsleiding en de ondernemingsraad zijn beide overtuigd dat dit tot op heden unieke model in de auto-industrie een verdere stap is om de werkgelegenheid te stabiliseren, de arbeidsplaatsen te garanderen en Duitsland als produktieplaats aantrekkelijker te maken”, aldus een gezamenlijke verklaring. Een contract is nog niet ondertekend. Werkgevers in Duitsland dringen al geruime tijd aan op flexibelere werktijden. Ook VW en Mercedes streven naar flexibele inzet van hun arbeiders, maar houden in tegenstelling tot Opel vast aan het werken op zaterdag. (Reuter, AFP)