Moeder Kluivert wil geen Sluiperd heten

ROTTERDAM, 27 JULI. Mevrouw Kluivert, de moeder van Ajacied Patrick, is boos op het voetbalweekblad Elf. Zo boos zelfs, dat ze een advocaat heeft ingeschakeld om te onderzoeken of ze juridische stappen tegen het blad kan ondernemen.

In Elf verschijnt maandelijks de door Harr Wiegman gemaakte strip Nick Staben. Staben is de vertellende figuur, een profvoetballer die ook uitkomt voor het Nederlands elftal. In het laatste nummer van Elf probeert hij samen met bondscoach 'Boer Guus' alternatieve manieren te vinden om van het de laatste maanden slecht presterende Oranje weer een winning-team te maken. Behalve 'Jovampa uit Tiel' en 'Marcos de Kantklos' (volgens Nick Staben “de voodoo-priester die 'Hattrick Sluiperd' de winnende goal liet maken” in de Europa-Cupfinale tegen AC Milan in Wenen) wordt mevrouw Kluivert als 'Ludwina Sluiperd' ten tonele gevoerd. In het belang van Oranje vertrekt zij naar Rome om “een hartig woordje” te wisselen met de paus. Daarna spreekt Johannes Paulus II voor een grote menigte op het Sint-Pieterplein een variant uit op de zegen Urbi et Orbi: “Urbi et Orbi et Oranji.”

Mevrouw Kluivert heeft Elf persoonlijk laten weten de strip 'godslasterlijk' te vinden. Daarnaast ervaart zij het als schokkend om met een voodoo-priester - de geheimzinnige Braziliaan die haar zoon vlak voor de Europa-Cupfinale in de catacomben van het Ernst Happel-stadion een kruisje in de handen drukte - in verband te worden gebracht. In de strip laat Wiegman haar ook nog een pasteitje eten met Boer Guus. Ook daar heeft mevrouw Kluivert zich volgens Julien Bracco Gartner, hoofdredacteur van Elf, aan gestoord.

Mevrouw Kluivert kreeg landelijke bekendheid toen Ajax-trainer Van Gaal na het veroveren van de Europa Cup vertelde, dat zij de winnende treffer van haar zoon had voorspeld. Daags na de treffer viel zij op Schiphol bovenaan de vliegtuigtrap haar 18-jarige zoon huilend in de armen. In kleinere kring was zij al vermaard door de gerechten en pasteitjes waarop zij haar zoon en zijn medespelers vaak tracteerde na afloop van wedstrijden in de Ajax-jeugd.

Namens mevrouw Kluivert heeft advocaat mr. Langelaar ruim een week geleden contact opgenomen met de hoofredacteur van Elf. Sindsdien heeft Bracco Gartner echter niets meer vernomen. “Ik vroeg de heer Langelaar of hij serieus van plan was hier een zaak van te gaan maken”, zei Bracco Cartner vanochtend. “Maar daar kon hij toen nog geen antwoord op geven, omdat hij zich eerst verder op de kwestie moest oriënteren. Sindsdien heb ik niets meer gehoord.” Volgens de hoofredacteur volgt de strip van Wiegman de actualiteit in het voetbal op “een grappige wijze”. Mevrouw Kluivert en haar advocaat waren vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.