Koffieprijs stijgt na overeenkomst

LONDEN, 27 JULI. De prijs van koffie op de wereldmarkt is fors gestegen na een overeenkomst tussen de grootste 28 koffieproducerende landen over nieuwe exportquota. De landen, verenigd in de ACPC, kwamen eergisteren overeen van juli dit jaar tot en met juni 1996 maximaal zestig miljoen balen van zestig kilo te exporteren. Samen met voorspellingen over slechte oogsten in het belangrijkste exportland, Brazilië, leidden de produktie-afspraken tot prijsstijgingen op de wereldmarkt voor termijncontracten in koffie. In Londen ging de prijs voor robusta, de meest gebruikte boonsoort, met twintig dollar omhoog tot 2720 dollar per ton. Handelaren hadden al langer rekening gehouden met quotumafspraken. In nog geen maand is koffie 36 procent duurder geworden. (Reuter)