Kinderagenda

Verzamelen

Ben je dol op verkleden? En gebruik je daar dan oude jurken en pakken van je oma en opa voor? In Nederland bestaat een vereniging van mensen die alles wat met kleding te maken heeft leuk vindt. Sommige van die mensen verzamelen hele kostuums, anderen alleen oude mutsjes of bijzondere knoopjes. Ook zijn er die alleen maar boeken over kleding willen hebben of foto's van mensen in bijzondere kledingstukken. De Nederlandse Kostuumvereniging voor Mode en Streekdracht wil graag weten of er kinderen zijn die kleding verzamelen en wil die kinderen graag leren kennen. Schrijf en vertel wat jij voor verzameling hebt aan mevrouw G.L. van Duijn, Westerstraat 197, 1601 AH Enkhuizen.

Bungee jumpen

Bungee jumpen (springen met een elastiek om je enkels) bestaat sinds een paar jaar in Nederland. Eigenlijk komt het van eilanden in de Stille Oceaan; daar springen jongens van bamboestellages om hun mannelijkheid te bewijzen. Niet met een elastiek, maar met een paar aan elkaar geknoopte lianen aan hun enkels.Het Bungee jumpen als sport is zo'n tien jaar geleden in Nieuw Zeeland ontstaan. De lianen zijn vervangen door elastieken en de bamboestellingen door bruggen over diepe ravijnen. In het platte Nederland ontbreken ravijnen die hoog genoeg zijn en daarom wordt hier gesprongen van hoge hijskranen. In het technologiecentrum Aeolus in het Friese Sexbierum kunnen durfals vanaf 18 jaar op zaterdag 5 augustus van 11 tot 19u zo'n sprong maken. De prijs per sprong is ƒ 100,- en dan krijg je ook nog een T-shirt, sticker en bungy-souvenir. En als je nog geen 18 bent dan mag je vast oefenen op een springkussen. Technologiecentrum Aeolus, Haerewei 24a, Sexbierum. Inl 05179-1144 of fax 05179-1616.

Wilhelmina's zomer

De clown Toon Maas komt met zijn hutkoffer op de kade aan en in die koffer zit muziek, trucs, dromen en heel veel fantasie. Woensdagmiddag 2 augustus om 15u, Hotel New York, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Inl 010-4390519. Toegang gratis.

Circus Krone

Vrijdag 28 juli rijdt circus Krone in een lange stoet door de binnenstad van Rotterdam met olifanten, kamelen, lama's en paarden. Ook kan je in de optocht nog een oude kassa-wagen, circus-brandweerwagen, een keukenwagen met koks en een aantal platte wagens zien, waar circusartiesten hun nummers uitvoeren (niet allemaal natuurlijk) en oude ambachten uit het circusleven uitbeelden. En natuurlijk veel muziek met de jazzband Dixie Dandy en drumbands. Het vertrek im om 11u45 vanaf de Müllerpier, waar het circus zijn tenten heeft opgeslagen, via de Westzeedijk, Vasteland, Schiedamsedijk en Coolsingel naar het stadhuis. Bij terugkomst op de Müllerpier (omstreeks 13u45) krijgen de olifanten een lunch aangeboden. Voor het begin van elke middagvoorstelling (om 15u) is er een speciaal programma voor kinderen dat een half uur duurt. Je wordt door echte clowns geschminkt en je mag in de piste rondjes op het paard rijden. Circus Krone staat t/m 8 augustus op de Müllerpier.

Geheimschrift

Ooit wel eens gelezen of gezien hoe spionen berichten doorsturen in geheime codes of met onzichtbare inkt? In het Legermuseum in Delft kan je leren hoe dat gaat: in een aparte ruimte maak je zelf je eigen bericht door bijvoorbeeld de letters te verwisselen of cijfers te gebruiken en mag je ook oefenen in het schrijven met onzichtbare inkt.

Voor kinderen vanaf 7 jaar op vrijdag 28 juli van 11 tot 16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Toegangsprijs voor kinderen t/m 12 jaar ƒ 2,50, daarboven ƒ 4,50. Inl 015-150547.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker