Journalist voor rechter in Roemenië

BOEKAREST, 27 JULI. De Roemeense regering daagt een prominente journalist voor de rechter wegens diens bewering dat premier Nicolae Vacaroiu betrokken is bij de smokkel van benzine naar Joegoslavië (Servië en Montenegro). De hoofdredacteur van het oppositieblad România Libera, Petre Mihai Bacanu, publiceerde gisteren een artikel onder de kop 'De tankwagens van Vacaroiu', waarin hij de premier ervan beschuldigde tweeduizend ton brandstof naar Joegoslavië te hebben gestuurd, ondanks het internationale embargo tegen dat land. De opbrengst van de transactie zou in de kas van de regerende sociaal-democraten terecht zijn gekomen. Volgens een communiqué van de regering is de beschuldiging “absoluut vals” en bedreigt ze “de geloofwaardigheid en de stabiliteit van Roemenië”. Boekarest heeft het embargo tegen Joegoslavië altijd gerespecteerd en nageleefd, aldus het communiqué. Bacanu wordt vervolgd wegens “belediging van de overheid en laster”. Hij kan daarvoor worden veroordeeld tot een straf van zes maanden tot drie jaar cel. (AFP)