Frankrijk zou aantal proeven kernwapens kunnen halveren

PARIJS, 27 JULI. Frankrijk heeft de Japanse regering laten weten dat het technisch mogelijk is het aantal kernproeven te halveren voor de metingen die noodzakelijk zijn om vast te stellen of de Franse kernwapens nog voldoen en voor het computerprogramma dat de Franse overheid wil construeren om de atoomproeven vanaf volgend jaar te kunnen simuleren. Dat meldt de Japanse krant Tokyo Shimbun. Een woordvoerder van de Japanse regering zei het bericht niet te kunnen bevestigen.

Volgens de krant heeft Frankrijk niet gemeld dat de beslissing om het aantal proeven te halveren ook is genomen, maar slechts dat het technisch tot de mogelijkheden behoort. Volgens de krant is het niet waarschijnlijk dat Japan “onder de indruk” zal raken van de Franse mededeling. De krant laat een 'bron' zeggen dat het “moeilijk zal worden het begrip van het volk te krijgen voor de kernproeven, zelfs als het aantal wordt gehalveerd”.

Vorige week kondigde de Japanse premier, Murayama, aan dat zijn land samen met Australië en Nieuw Zeeland een resolutie wil steunen die zowel Frankrijk als China, dat in mei een kernproef deed, zou veroordelen voor het houden van proeven voor atoomwapens.

In Frankrijk maakte het radiostation Europe 1 vanmorgen bekend dat de eerste proef op 8 september zal worden gehouden. Maar de Franse minister van defensie, Charles Millon, ontkende later voor een ander radiostation met kracht dat er een datum is vastgesteld.

Een groep parlementariërs uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een motie aangenomen waarin Frankrijk wordt opgeroepen de kernproeven af te gelasten. (Reuter, AFP)