FIFA-secretaris stoort zich aan snoekduik van Duitse voetballers

BONN, 27 JULI. De professionele voetballers in Duitsland hebben gisteren een fikse uitbrander gekregen. Sepp Blatter, secretaris van de wereldvoetbalbond FIFA, beschuldigt in een uitermate kritische column in het gezaghebbende Duitse voetbaltijdschrift Kicker de Duitse profs ervan de snoekduik in het strafschopgebied tot kunst verheven te hebben.

“Het Duitse voetbal heeft lange tijd een voorbeeldfunctie gehad. Maar steeds vaker hebben de spelers zichzelf niet meer onder controle en schelden ze op de scheidsrechter, grensrechters en tegenstanders. Ze hebben ook de Schwalbe (snoekduik, red.) geperfectioneerd en beheersen daarnaast het voorwenden van blessures als geen ander. De Duitse voetballers hebben al die dingen afgekeken van hun collega's in het buitenland, maar ze zijn er inmiddels beter in dan wie dan ook”, aldus Blatter.

Volgens de secretaris van de FIFA zorgen de 'acties' van de spelers in Duitsland niet alleen voor veel extra arbitrage zaken, maar bezorgen ze de voetbalsport in het algemeen ook een slechte naam. “Er moet zo snel mogelijk een einde aan komen.”

De FIFA veroordeelde eerder deze week de Duitse voetbalbond voor de beslissing een wedstrijd over te laten spelen. Uit televisiebeelden was gebleken dat in het duel in de tweede Bundesliga tussen Leipzig en Chemnitz een speler van de thuisclub ten onrechte een rode kaart had gekregen.

Daarnaast kreeg international Andy Möller van kampioen Borussia Dortmund naar aanleiding van tv-beelden een zware straf voor een 'Schwalbe'. Ruim een jaar geleden werd ook al een duel - Bayern München-Nürnberg, een wedstrijd die nog van belang was voor de competitiestand - overgespeeld, omdat de arbiter een doelpunt van Bayern had goedgekeurd hoewel de bal de doellijn niet had gepasseerd.

“De Duitse scheidsrechters hebben het heel erg lastig”, oordeelt Blatter in Kicker. “Vooral omdat de Duitse bond hen ook niet meer of onvoldoende steunt. Veel te veel spelers die tegen hun straf in beroep gaan, worden vrijgesproken. Duitsland is het land van de perfectie. Maar ook perfectionisten moeten leren leven met het feit dat mensen fouten kunnen maken”, aldus de secretaris van de wereldvoetbalbond. (Reuter, SID)