EU: Crédit Lyonnais moet fors afslanken

BRUSSEL/PARIJS, 27 JULI. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais moet binnen drie jaar minstens 35 procent van haar commerciële activiteiten in het buitenland afstoten. Dat is de belangrijkste voorwaarde waaronder de Europese Commissie gisteren haar fiat heeft gegeven aan het reddingsplan van de Franse overheid. Parijs wil 45 miljard franc (14,5 miljard gulden) in de noodlijdende bank pompen.

De nadruk bij de gedwongen afslanking van de bank ligt op het Europese netwerk. De keuze welke activa precies de deur uitgaan, ligt bij de bank zelf. Maar het gaat zowel om verliesgevende als winstgevende activiteiten, zo onderstreepte Europees commissaris Van Miert (concurrentiezaken) gisteren. Hij wilde niet nader ingaan op de precieze afspraken die met Parijs zijn gemaakt. Een functionaris van de Europese commissie verklaarde overigens dat de Franse regering in een vertrouwelijke brief te verstaan is gegeven dat 50 procent van de niet-Franse bankactiva moeten worden verkocht.

De Franse minister van financiën, Alain Madelin, zei gisteren dat Frankrijk de Europese Commissie kan vragen om verlenging van de termijn van drie jaar, indien zijn regering meent dat verkoop van de activa tot onnodige verliezen leidt. Volgens Madelin komt het wetsvoorstel over de reddingsoperatie eind augustus of begin september in het parlement. Volgens de bewindsman is het om commerciële redenen logisch dat sommige van de afspraken met Brussel geheim blijven.

CL heeft overigens al een begin gemaakt met het afstoten van activiteiten door de verkoop van Credit Lyonnais Bank Nederland aan de Belgische Generale Bank. De Generale zou ook azen op de Belgische dochter van CL.

De Europese Commissie zal de vinger aan de pols houden bij de uitvoering van het reddingsplan en niet schromen het CL-dosssier te heropenen, waarschuwde Van Miert. Ieder half jaar moet Frankrijk Brussel een serie voortgangsrapporten en documenten over de financiële situatie van de bank overhandigen. CL zal een deel van de staatshulp moeten terugbetalen zodra ze weer winstgevend is.

Frankrijk wil rond het jaar 2000 de bank privatiseren. De Europese Commissie, die dat toejuicht, heeft in haar voorwaarden daarmee rekening gehouden. Maar veel hangt af of de bank weer rendabel wordt, zei Van Miert.

CL, die in 1993 Europa's leidende bankgroep was en 71.000 mensen in dienst had, leed vorig jaar een verlies van 12 miljard frank. Buiten Frankrijk had de groep twee jaar geleden 900 filialen in Europa en 800 daarbuiten. Na vijf jaar van forse groei dook CL in 1992 plotseling in de rode cijfers. De betrokkenheid van de bank bij de overname van het filmbedrijf MGM liep uit op een financieel debacle. Toen vervolgens ook de Franse vastgoedmarkt instortte, stapelden de verliezen zich op. (Reuter, ANP)