Economie groeide in eerste kwartaal 3,1 pct

DEN HAAG, 27 JULI. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,1 procent gegroeid, in vergelijking met dezelfde periode in 1995. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.

De groei is daarmee lager dan het cijfer dat het CBS eind mei voor het eerste kwartaal raamde (3,4 procent). Het verschil met het eerste kwartaal van vorig jaar wordt verder voor 0,6 procentpunt veroorzaakt doordat het eerste kwartaal van dit jaar één werkdag meer telde. Zonder dit effect bedraagt de groei dus 2,5 procent. Vorige week werd bekend dat de economische groei over het jaar 1994 2,7 procent heeft bedragen.

Volgens het CBS zijn in het eerste kwartaal van 1995 vooral de investeringen en de uitvoer flink toegenomen, maar de stijging van de gezinsconsumptie is bij de economische groei achtergebleven. Het volume van de investeringen was bijna 6 procent groter. De uitvoer groeide met 5,2 procent.

Hoewel de stakingen in de bouw de groei enigszins hebben geremd, namen de investeringen in woningen met 10,5 procent fors toe. In gebouwen, alsmede grond-, weg- en waterbouwkundige werken was er een investeringsgroei van 4 procent. De investeringen in vervoermiddelen stegen met 1,7 procent, vooral doordat er veel vrachtauto's werden gekocht, evenals trekkers en in mindere mate personenauto's. De investeringen in vliegtuigen waren beduidend lager.

Gezinnen gaven 2 procent meer uit dan in het eerste kwartaal van 1994. Nederlanders besteedden ook in het buitenland bijna 2 procent meer. De bestedingen van buitenlanders in Nederland daalden met 6 procent.