Deel Bleiswijk zonder stroom na een brand

BLEISWIJK, 27 JULI. Het grootste deel van de gemeenten Bleiswijk en Bergschenhoek zit sinds vanmorgen zonder stroom na brand in een transformatorhuis.

Door beschadiging van een kabel ergens in het elektriciteitsnet werden de trapsgewijs beveiligssystemen in werking gezet. Daarbij is waarschijnlijk kortsluiting ontstaan, aldus een woordvoerder van het energiebedrijf Delfland.

In het hoofdstation, waar drie 'velden', grote elektriciteitsgroepen met een spanning van 10.000 volt, samenkomen, ontstond daardoor brand. Daarbij kwam veel rook vrij en viel de spanning van het elektriciteitsnet. Ongeveer 7.000 particulieren en bedrijven zitten daardoor zonder stroom. Een geluidswagen van de politie waarschuwde de Bleiswijkse bevolking en riep op deuren en ramen te sluiten.

Nadat de brandweer de brand om kwart over elf meester was, bleek in ieder geval een van de velden in het hoofdstation beschadigd. Het energiebedrijf Delfland is daarna begonnen met het schoonmaken van het station. Experts kunnen vervolgens de exacte omvang van de schade overzien en met de reparatie beginnen. Rond drie uur vanmiddag verwacht het elektriciteitsbedrijf meer te weten over de mogelijkheden om de stroomvoorziening met de twee overgebleven velden te realiseren.

Een woordvoerder van het energiebedrijf zei dat het ondertussen probeert zo veel mogelijk mensen via andere voedingspunten van stroom te voorzien, bijvoorbeeld via Berkel en Rodenrijs. Het gaat daarbij echter maar “om zeer kleine groepen mensen”, aldus de woordvoerder. Het grootste deel van het Zuidhollandse dorp zal minstens tot het begin van de avond geen stroom hebben. Het is zelfs niet uitgesloten dat de reparaties nog langer zullen duren.

De Bleiswijkse Veiling is een van de grootste bedrijven die getroffen zijn door de stroomstroming. Dagelijks heeft het bedrijf een omzet van 3 miljoen gulden aan verse produkten. Volgens woordvoerder M. Kempers van de veiling is de schade nog niet te overzien. Die is afhankelijk van de duur van de stroomuitval. De belangrijkste functies, zoals het computersysteem, worden van stroom voorzien met een aggregaat. De koelcellen voor bloemen, groenten en fruit werken echter niet. Kempers: “Om kwart over een komen de nieuwe produkten binnen, die kunnen we niet koud maken. Voor tomaten is dat niet zo erg, maar radijzen moeten direct gekoeld worden.”