'D66 moet snel nieuwe partijleider aanwijzen'

DEN HAAG, 27 JULI. D66 moet direct na de vakantie beginnen met een proces dat moet leiden tot aanwijzing van een nieuwe partijleider. Dat zei voorzitter H. van der Werf van de werkgroep van de adviesraad van D66, die aanbevelingen moet doen over het imago van de partij, vanochtend voor de EO-radio.

Volgens de werkgroep is het niet goed mogelijk om, zoals Van Mierlo nu doet, de functies van vice-premier, minister van buitenlandse zaken en partijleider met elkaar te combineren.

Partijvoorzitter W. Vrijhoef distantieerde zich vanmorgen van de uitspraak van Van der Werf. “De discussie over de partijleider is niet aan de orde”, aldus Vrijhoef, die eraan toevoegde dat er overigens voor de mogelijke opvolging van Van Mierlo “voldoende kandidaten” zijn.

Van Mierlo zelf verklaarde in maart dit jaar in het weekblad Elsevier dat hij in 1998 waarschijnlijk niet meer beschikbaar zal zijn als lijsttrekker. Hij wees in dat gesprek op minister Wijers (economische zaken): “Zo prijs ik mij gelukkig dat Hans Wijers mij kan vervangen als ik in het buitenland ben.”

Ook G.J. Wolffensperger, voorzitter van de D66-fractie in de Tweede Kamer, wordt beschouwd als een mogelijke kandidaat voor de opvolging van Van Mierlo. Daarnaast geldt minister W. Sorgdrager (justitie) als mogelijk troonpretendent. Zelf verklaarde zij onlangs voor de VPRO-radio daar niet voor te voelen. Staatssecretaris J. Kohnstamm (binnenlandse zaken) deed vorige maand een beroep op Van Mierlo om nog een periode te blijven. Ook D66-fractievoorzitter E. Schuyer in de Eerste Kamer vindt de leiderschapsdiscussie overbodig. “Volgens journalistiek Nederland wordt Bolkestein de nieuwe premier. Wat dat betreft is er nog een grote toekomst voor Van Mierlo, want zij verschillen slechts een jaar in leeftijd.”