Concern tracht wijnindicent rondom Jürgen Schrempp te bagatelliseren; Daimler-chef in Rome aangeklaagd

ROME, BONN, 27 JULI. Met een half lege fles wijn in de hand stond de baas van Daimler-Benz, Jürgen Schrempp, tegen twee uur 's nachts te zingen en harde grappen te maken bij de Spaanse trappen in Rome, in het gezelschap van twee jongere medewerkers, een man en een vrouw. Een half uur later zat het drietal op het politiekantoor, beschuldigd van verzet en belediging, terwijl een agente met een gekneusde pols bij de eerste hulp zat. En een week later probeert Daimler-Benz de zaak te sussen: hun topmensen worden kennelijk niet dronken.

De gezellige avond was negen dagen geleden, maar pas deze week lekte daar iets van uit in de Duitse pers. Daimler-Benz nam daarna contact op met de Romeinse politie en stuurde gisteren een verklaring rond dat Schrempp was aangehouden bij “een routinecontrole”, begeleid door een politieverklaring, met de datum van gisteren, dat het drietal was meegenomen naar het bureau en weer mocht gaan nadat hun persoonsgegevens waren opgenomen.

Dat is niet de hele waarheid, zo blijkt uit een telefonisch gesprek vanmorgen met de verantwoordelijke Romeinse politiecommandant. Het drietal was volgens hem “een beetje vrolijk” - andere agenten hebben minder diplomatiek tegen Italiaanse journalisten gezegd dat ze stonden te lallen bij de beroemde fontein van Bernini voor de Spaanse trappen. Tot stilte manen hielp niets. Daarop vroegen agenten naar hun papieren. Volgens de verklaring van Daimler-Benz waren die vorschriftsmässig achtergelaten in het hotel, om diefstal te voorkomen. Schrempp nodigde volgens de Italiaanse pers een vrouwelijke agent uit om zijn papieren op zijn hotelkamer te bekijken, onder het genot van een glas wijn. De verantwoordelijke commandant wil dit detail overigens niet bevestigen of ontkennen. “Beter van niet. We waren er zelf niet bij.”

Na enige aandrang van de politie begon de dame in het Duitse gezelschap te schelden. Dat was in het Duits, maar het bijvoeglijk naamwoord 'stupide' lijkt te veel op het Italiaans om zomaar te laten passeren. Het drietal moest mee naar het bureau. Daarop raakte de Duitse jongeman slaags met de agente. Zij moest met een gekneusde linkerpols naar het ziekenhuis.

De aanklacht tegen het drietal is volgens de Romeinse politie standaardprocedure. De commandant suggereerde dat Schrempp persoonlijk weinig verweten kan worden, maar de man - de chef planning van Daimler, de 33-jarige Hartmut Schick - en de vrouw, de 31-jarige Lydia Deininger (Schrempp's secretaresse), in zijn gezelschap wel. De halfvolle fles wijn is in beslag genomen.

“De politie hield ons aan en wilde onze paspoorten zien. Wij spraken engels, de politie italiaans, het ging om een onschuldige gebeurtenis. Maar plotseling stonden tien agenten om ons heen.” Zo reageert Schrempp vanmorgen in de Bildzeitung op de berichten over het incident.

In de verklaring die Daimler-Benz verspreidde wordt er melding van gemaakt dat het Duitse trio in de buurt van de Piazza di Spagna op 19 juli 's morgens om 02.00 uur “in een vrolijke stemming en met een fles wijn in de hand” was aangehouden en dat “in het bijzonder de jonge dame inopportune woorden” jegens de politie had gebruikt. Van verzet tegen hun aanhouding of geweldpleging is in de door commissaris dr. A. Puglisi getekende verklaring geen sprake.

Bild tekent vanmorgen uit de mond van Hartmut Schick op dat het Duitse trio na een diner met Italiaanse zakenrelaties tegen middernacht “vrolijk maar niet dronken” was en uit hun hotel een fles Chianti had meegenomen naar de Spaanse Trappen. Schick zegt zich niet tegen de politie te hebben verzet: “Ik heb niemand aangeraakt”. Een Italiaanse politie-functionaris had het boulevard-blad verteld dat Schremmp zich “opmerkelijk terughoudend” had gedragen.