Computerstoring plaagt Baan

ROTTERDAM, 27 JULI. Het Barneveldse automatiseringsbedrijf Baan, in mei geïntroduceerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en de Amsterdamse effectenbeurs, raakte gisteren op een curieuze manier in opspraak. Een zware computerstoring bij het PR-bureau dat Baan in de arm had genomen om de cijfers over het tweede kwartaal wereldkundig te maken, zorgde ervoor dat de Commissaris voor de Notering van de Amsterdamse beurs in actie moest komen.

De Commissaris schorste om kwart over elf de handel in het kersverse automatiseringsfonds, nadat duidelijk was geworden dat Amerikaanse beleggers al de voorgaande avond van Baans cijfers kennis hadden kunnen nemen, terwijl veel Nederlandse beleggers daar nog geen kans toe hadden gehad.

Wat ging er mis? Dinsdagavond na sluiting van de schermenbeurs Nasdaq in New York werden Baans resultaten over het tweede kwartaal bekendgemaakt. De winst kwam uit op 3,27 miljoen dollar (5,1 miljoen gulden), tegen een verlies van 2,65 miljoen dollar in de vergelijkbare periode van 1994. Direct daarna organiseerde Baan een zogeheten conference call voor analisten en journalisten. Ondanks de computerstoring bij het PR-bureau, waardoor adressenbestanden niet beschikbaar waren en het persbericht niet kon worden verzonden, vond de conference call onder leiding van topman J. Baan gewoon plaats. Daardoor kon een groepje analisten en journalisten een kennisvoorsprong nemen op de meeste Nederlandse beleggers.

Die kregen de cijfers over het tweede kwartaal pas gisteren tegen het einde van de ochtend. Want Baan had verzuimd de resultaten voor beurs aan het Damrak door te geven. Nadat tegen twaalf uur Baan zelf het persbericht op de fax had gezet naar de diverse media werd de handel in het fonds hervat. De noteringen die in ochtend tot stand waren gekomen - waarbij de koers bij een forse omzet was opgelopen met 2,40 gulden tot 52,80 gulden - werden door de Commissaris voor de Notering doorgehaald.

De financieel directeur van Baan, dat vorig jaar met 1.000 werknemers 200 miljoen gulden omzette en 1,7 miljoen winst boekte, betreurt de gang van zaken. De fout ligt volgens hem primair bij het PR-bureau en niet bij het bedrijf zelf. De koers van het aandeel Baan, dat in mei in de notering werd genomen op een koers van 25,80 gulden, was gistermiddag bij het slot gestegen tot 56,50 gulden, een winst van 6,10 gulden. Vanmorgen stond de koers licht onder druk en leverde het automatiseringsfonds weer 1,30 gulden in.

Het gaat Baan, zo blijkt uit het persbericht, voor de wind. In het tweede kwartaal verdubbelde de omzet ruim van 21 miljoen dollar vorig jaar tot 47,3 miljoen dollar. Vooral de inkomsten uit licenties op software stegen fors. De totale winst over het eerste half jaar bedraagt 5,3 miljoen dollar, tegen een verlies van 5,6 miljoen dollar over de eerste zes maanden van 1994. Baan spreekt geen winstverwachting uit voor het lopende boekjaar.