Cijfers Philips kunnen Damrak niet bekoren

AMSTERDAM, 27 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs kon vanmorgen de met bijna 50 procent gestegen winst over het tweede kwartaal van Philips de handel niet bekoren. Het elektronicafonds had rondom het middaguur bij een omzet van ruim 4 miljoen aandelen (dubbeltelling) 3,10 gulden in koers ingeleverd op 77,20 gulden.

AMSTERDAM “De resultaten zitten aan de onderkant van de verwachtingen”, zo verklaarde een beurshandelaar de daling van Philips. De koers van het fonds was de afgelopen weken spectaculair gestegen. De handelaar wees erop dat Amerikanen de cijfers van Philips mogelijk beter weten te waarderen. Het fonds wordt ook op Wall Street verhandeld. “Het overgrote deel van de resultaten komt van de halfgeleiders, en daar kijken ze in Amerika toch positiever tegenaan dan hier.”

De winst per aandeel steeg ten opzichte van vorig jaar in het tweede kwartaal met twee kwartjes tot 1,72 gulden. Over het eerste halfjaar bedraagt de winst per aandeel 3,93 gulden. Een andere reden voor de koersdruk vanmorgen is dat Philips, evenals bij de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers, voorzichtig blijft met zijn prognoses. Het concern waarschuwt “tegen al te optimistische groeiverwachtingen ten aanzien van omzet en resultaat voor geheel 1995.” De aandelenhandel had vanmorgen verder een rustig verloop. “De dollar is onveranderd, de obligaties zijn onveranderd. Het is een tijd van consolidatie”, wist de handelaar. Onder invloed van winstnemingen was de beursgraadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur gedaald met 2,59 punten tot 459,34 punten. Gisteren sloot de AEX op een nieuw record van 461,93 punten.

Een handelaar merkte op dat beleggers vanmorgen met kleine orders al veel invloed uitoefenden op het koersverloop. Hoogovens verloor zeven dubbeltjes op 71 gulden, Hunter Douglas twee kwartjes op 75 gulden en Elsevier liet 3 dubbeltjes liggen op 19,90 gulden. PolyGram, dat de afgelopen dagen nogal wat terrein moest prijsgeven, kreeg er nu 1,40 bij op 97,40. Stork haalde een plus van vier dubbeltjes op 45 gulden en Heineken van 2,50 op 241.

Op de valutamarkten noteerde de Amerikaanse dollar vanmorgen in Amsterdam 1,5540, tegen een slotkoers van 1,5505 gisteren. De Franse frank ging van 32,320 gulden per honderd naar 32,275. Het pond sterling handhaafde zich in Amsterdam op 2,4770 gulden tegen 2,4775 gisteren.

NEW YORK Op Wall Street bepaalden winstnemingen en lagere obligatiekoersen gisteren het beeld. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen stond de hele dag op een klein verlies en eindigde op 4707,06 punten. Dat betekende een achteruitgang van 7,39 punten.

De Dow Jones had de afgelopen twee dagen dik zeventig punten winst geboekt. “Met de aandelenmarkt is niks mis”, luidde dan ook het commentaar van een handelaar. Negatieve uitschieters gisteren waren DuPont en 3M. De tweede-kwartaalwinsten die het chemieconcern en het conglomeraat van technische, medische en kantoorprodukten eerder op de dag hadden laten zien, vielen de beleggers duidelijk tegen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs eindigde de Nikkei-index vandaag 237,94 punten, ofwel 1,5 procent, hoger op 16.625,19 punten. De handel was goed gestemd. Op de beursvloer deden geruchten de ronde dat de Japanse regering werkt aan een oplossing voor de honderden miljarden aan oninbare leningen van Japanse banken.