Chips opnieuw grootste winstmaker bij Philips

EINDHOVEN, 27 JULI. De componenten- en halfgeleiderdivisie was in het eerste halfjaar opnieuw de belangrijkste winstmaker van Philips. Het bedrijfsresultaat van deze divisie steeg met bijna de helft tot 1.115 miljoen gulden. In de eerste zes maanden van vorig jaar was het resultaat 750 miljoen. De divisie is nu goed voor 60 procent van het totale bedrijfsresultaat van 1.863 miljoen gulden van Philips.

“Gelukkig zijn geheugens soms wat kort”, commentarieerde Philips' financiële man in de groepsraad Dudley Eustace vanochtend bij de presentatie van de cijfers. “Het is nog niet zo lang geleden dat men vond dat wij de halfgeleiders moesten verkopen omdat het zo'n zware last was.”

Eustace gaf de prestaties van de componenten- en halfgeleiderdivisie extra glans met de toevoeging dat de omzetstijging van 27 procent (tot 5 miljard gulden) “uitzonderlijk goed” was. De helft van de investeringen van 3,5 à 4 miljard gulden van Philips dit jaar worden gedaan in deze sector.

In de overige sectoren was er evenwel sprake van stagnatie van het bedrijfsresultaat of zelfs grotere verliezen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1994, zo bleek vanochtend.

Het bedrijfsresultaat van consumentenelektronica was 219 miljoen gulden, acht miljoen beter dan in de eerste helft van 1994. De omzet steeg met 5 procent tot 9,65 miljard gulden. Consumentenelektronica is de grootste divisie van Philips. De marge op de verkoop van produkten als tv's en videorecorders karakteriseerde Eustace als “lousy”. Philips wil naar vier procent, maar zit nu op twee procent. Het concern had te lijden onder prijserosie en het ontbreken van aansprekende sportevenementen , zoals de WK Voetbal in 1994.

De lichtdivisie boekte bij een 11 procent hogere omzet (van 4,1 miljard gulden) een bedrijfresultaat van 499 miljoen gulden. Dat was acht miljoen hoger dan in de eerste helft van 1994. Bij de overige consumentenprodukten (waaronder het meerderheidsbelang in Polygram) steeg de omzet met 16 procent tot 5,65 miljard gulden, terwijl het bedrijfsresultaat 13 miljoen hoger uitkwam op een bedrag van 373 miljoen gulden. Bij professionele produkten en systemen, waaronder de telecommunicatieactiviteiten, namen de verliezen toe tot 103 miljoen gulden. In de eerste zes maanden van vorig jaar was het verlies 61 miljoen gulden.

De netto winst per aandeel steeg in het tweede kwartaal met vijftig cent naar 1,72. Over het eerste halfjaar is de winst per aandeel 3,93 gulden. In de totale netto winst van 1.327 miljoen in het eerste halfjaar zit een buitengewone winst van 200 miljoen uit de verkoop van een minderheidsbelang in dochter ASML, die in het eerste kwartaal werd geboekt.

Eustace vertelde dat de werkgelegenheid bij Philips in Nederland met ruim 1900 mensen is toegenomen naar 43.500. Het concern nam in het eerste halfjaar in totaal 11.000 nieuwe mensen aan, zodat de werkgelegenheid toenam tot 265.500. “De helft van de groei bestaat uit tijdelijke arbeidskrachten en part-timers”, aldus Eustace. “Op die manier willen wij een grotete flexibiliteit krijgen om te reageren, mochten economische ontwikkelingen tegenvallen.”