CHINESE VIS

Dankzij de ondernemingslust van de Amsterdamse Chinezen begint de gerestaureerde Zeedijk zijn aanvankelijk museaal uiterlijk meer en meer kwijt te raken. In versneld tempo krijgen alle facetten van het Chinese adagium 'vers' hun kans. Zo zijn er steeds meer varianten aan gebak en andere snoeperijen verkrijgbaar. Verse 'noodles' en verwante deegwaren vinden gretig aftrek en bijzonder orgaanvlees, door de Hollandse slager over het hoofd gezien, wordt in respectabele hoeveelheden aangevoerd. Onlangs is er nog een nering geopend die het palet verder vervolmaakt.

Specialiteit is ditmaal verse vis en naar Chinese begrippen is dat levende vis. De ruimte telt meerdere kloeke aquaria, waarin zoetwatervis als karper, graskarper en paling rondzwemmen. Deze laatsten, als tot vele atmosferen opgeblazen binnenbanden, kosten ƒ 25. Beide karpersoorten doen ƒ 14,50 en de kreeft moet ƒ 30 opbrengen. Alles per kilogram.

Stevige goudvissen van iets kleiner formaat zijn bepaald niet bestemd voor de pan en gaan daarom ook niet per kilo. ƒ 10 per stuk, bij grotere afname kan over de prijs worden gepraat. Gestreefd wordt naar import van meerdere soorten tropische verse vis, maar het oponthoud op Schiphol is voorshands het grote struikelblok. Verse schelpdieren en diverse gekoeld bewaarde groenten zijn, naast een keuze uit het courante Chinese assortiment aan levensmiddelen, ook voorradig.

Toch in de buurt, loont het ook de moeite om voor de aankoop van een uniek wonderbaksel, op nummer 115 binnen te stappen. Vraag onder meer om een 'tantan', het Chinese antwoord op de Parijse krakeling en voor de kenner wellicht associaties biedend met de Marokkaanse chebakkia. Voor ƒ 1,50 per stuk zeer veel inhoud en een dermate geëlaboreerde en veelzeggende vorm dat een Rietveldstudent er zonder moeite op af zou kunnen studeren.

Lewo b.v., Zeedijk 37. Inl 020-4211671/6327044.

    • Philip Mechanicus