Bosnië vraagt Kroatië om ingrijpen Bihac

SARAJEVO, 27 JULI. De Bosnische regering heeft gisteren Kroatië om “directe en gecoördineerde aanvallen” op de Serviërs in de enclave Bihac gevraagd. De Bosnische Serviërs beloofden gisteren de enclave Gorazde niet aan te vallen als de moslim-verdedigers zich van aanvallen onthouden.

De Bosnische en de Kroatische Serviërs, beholpen door de moslim-rebellen van Fikret Abdic, zetten gisteren hun offensief in de enclave Bihac in het noordwesten van Bosnië onverminderd voort. Volgens de burgemeester van Bihac beschikken de aanvallers over 25.000 man, zestig tanks en “alle soorten artillerie”. De afgelopen dagen zijn bij de strijd in de enclave 58 doden en 180 gewonden gevallen, zo zei de burgemeester.

Fikret Abdic riep gisteren in het deel van de enclave dat zijn troepen beheersen een 'Republiek West-Bosnië' uit. Hij bestempelde die als “de bekroning van de strijd voor de volksverdediging” in Bihac. Abdic riep in september 1993 al de autonomie van de enclave uit en raakte toen in conflict met de regering in Sarajevo. Een jaar later werden zijn troepen door het Bosnische regeringsleger verdreven.

Premier Haris Silajdzic van Bosnië zei gisteren dat de strijd in Bihac “een waterscheiding” heeft bereikt. “We hebben hulp van Kroatië nodig”, aldus de premier. “Dit is het moment van de waarheid. We hebben hun directe en gecoördineerde aanvallen nodig.” De Bosnische en Kroatische Serviërs en Abdic' troepen hebben inmiddels 85 vierkante kilometer van de enclave veroverd.

De Kroaten vielen dinsdag in een gebied van West-Bosnië ten zuiden van Bihac de Bosnische Serviërs aan, in een poging de druk op het front in Bihac te verlichten. Op twaalf kilometer ten zuiden van Grahovo doorbraken ze vannacht de linies van de Bosnische Serviërs. Duizenden Bosnisch-Servische burgers zijn gisteren en vandaag voor het Kroatische offensief hun dorpen ontvlucht.

VN-woordvoerder Ivanko zei gisteren dat de VN geen plannen hebben voor luchtaanvallen in Bihac of voor de versterking van de 1.200 Bengaalse blauwhelmen in het gebied. Silajdzic veroordeelde die uitlating als “een helder groen licht aan het adres van de Serviërs”. “Wat we in Bihac zien is wat we in Srebrenica hebben gezien. We hebben gewaarschuwd dat Srebrenica werd bedreigd. Srebrenica was een kolossaal verraad door de VN. De vraag doemt op: zijn we nu getuige van eenzelfde verraad van Bihac?”

De opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, heeft gisteren in de veroverde enclave Zepa gezegd dat de enclave Gorazde niet zal worden aangevallen als de regeringssoldaten daar zich onthouden van militaire acties. “Wat Srebrenica en Zepa is overkomen had kunnen worden voorkomen als die gebieden zouden zijn gedemilitariseerd, zoals in 1993 is afgesproken”, aldus Mladic. Een Russische regeringswoordvoerder meldde gisteren dat Mladic maandag en dinsdag de Russische minister van buitenlandse zaken, Kozyrev, heeft beloofd “geen offensieve acties” tegen Gorazde te ondernemen.

In Zepa doen de VN alle moeite bij de gedwongen deportatie van de 17.000 burgers te verhinderen dat de Bosnische Serviërs wreedheden plegen zoals eerder deze maand in Srebrenica werden begaan. De blauwhelmen in de enclave proberen de bussen met gedeporteerde moslims te begeleiden op hun reis naar Kladanj in het gebied van de regeringstroepen. Ze stellen bovendien lijsten op met de namen van alle gedeporteerde moslims en strepen hen na aankomst in Kladanj af om te zien of er onderweg vluchtelingen uit de bussen zijn gehaald. Volgens de vluchtelingen uit Srebrenica zijn twee weken geleden tussen Srebrenica en Kladanj vrouwen uit de bussen gehaald en door Bosnische Serviërs verkracht. Ook zouden mannen uit de bussen zijn gehaald en geëxecuteerd.

Tot dusverre verloopt volgens de VN en volgens de Bosnische regering de deportatie uit Zepa zonder wandaden of wreedheden. De Bosnische Serviërs zouden zich correct gedragen. Wel zijn tot dusverre alleen gewonden, vrouwen, kinderen en bejaarden uit Zepa vertrokken. De mannen worden nog in Zepa vastgehouden, voor zover ze niet de heuvels zijn ingevlucht.

De Bosnische Serviërs hebben gisteren opnieuw Sarajevo met hun artillerie beschoten. Er vielen twee doden en dertien gewonden. (Reuter, AP, AFP)