Activist Wu zou 'bedrog' hebben bekend in China

PEKING, 27 JULI. De Chinees-Amerikaanse mensenrechtenactivist Harry Wu heeft tegenover de Chinese autoriteiten bekend met opzet feiten verdraaid te hebben in video-opnamen die hij eerder heeft gemaakt over Chinese gevangenissen. Dit heeft het officiële Chinese persbureau Nieuw China vandaag meegedeeld.

Wu, die sinds 8 juli in arrest is in China, heeft bij eerdere bezoeken aan China video-opnamen gemaakt die zouden moeten bewijzen dat China geld verdient met de export van door gevangenen gemaakte produkten en de verkoop van nieren van geëxecuteerde gevangenen. De opnames zijn uitgezonden door de Britse BBC-televisie.

“Bij ondervraging door de politie bekende hij met opzet de feiten in de opnamen te hebben vervalst”, aldus de verklaring van het persbureau. “De inhoud van de video's was 'verkeerd' en 'onwaar' zo heeft de Amerikaan Wu bekend, die de video's samen met BBC-correspondente Susan Roberts in elkaar heeft gezet”, zo vervolgt de verklaring.

Harry Wu (58) reisde op 19 juni van dit jaar naar China. Direct na zijn aankomst zou hij zijn aangehouden maar Amerikaans diplomatiek personeel kon geen contact met hem krijgen. Op 8 juli werd hij formeel gearresteerd in de stad Wuhan in Centraal-China op beschuldiging van spionage en illegale grensoverschrijding, waarvoor hij de doodstraf zou kunnen krijgen.

Wu heeft zelf negentien jaar in Chinese gevangenissen doorgebracht. In 1985, zes jaar na zijn vrijlating, emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij sindsdien onderzoek doet naar de mensenrechten in China. Om gegevens te verzamelen heeft hij sindsdien meerdere malen China onder een valse identiteit bezocht. In 1991 en 1993 smokkelde hij illegaal gemaakte opnamen over Chinese gevangenissen uit het land.

De Chinees-Amerikaanse betrekkingen zijn de laatste tijd sterk verslechterd. De arrestatie van Wu volgde op een privé-bezoek van de Taiwanese president aan de Verenigde Staten waarover China zeer verbolgen was omdat het Taiwan als zijn eigen grondgebied beschouwt. Deze week is Peking geïrriteerd geraakt over een toespraak van mevrouw Chiang, weduwe van Taiwans voormalig president Chiang Kai-shek, voor het Amerikaanse Congres. (Reuter)