Weer voorkeur KPN'ers bij verkoop van aandelen

DEN HAAG, 26 JULI. Het personeel van Koninklijke PTT Nederland (KPN) kan opnieuw rekenen op een voorkeursbehandeling als de staat voor de tweede keer een pakket aandelen via de Amsterdamse beurs op de markt te brengt.

Dit blijkt uit een brief van minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) aan de Tweede Kamer. Hoe de voorkeursbehandeling eruit gaat zien, is nog onduidelijk.

De uitgifte van de tweede portie KPN-aandelen moet de schatkist ongeveer 5 miljard gulden opleveren. Het kabinet treft voorbereidingen om aan het einde van dit jaar opnieuw aandelen KPN via de beurs op de markt te brengen. Mocht blijken dat de koers van het aandeel aan het einde van dit jaar flink is gedaald, dan is de kans groot dat de transactie wordt uitgesteld. De opbrengst van de aandelenverkoop wordt gestopt in het Fonds Economische Structuurversterking (FES), bestemd voor de financiering van infrastructurele projecten.

In juni vorig jaar is al 30 procent (138 miljoen aandelen) van het staatsbezit via de beurs verkocht tegen een koers van 49,75 gulden per aandeel. Volgens de officiële opgave hadden 188.500 particuliere beleggers op aandelen ingeschreven. Onder hen waren ruim 31.000 KPN-werknemers.

Jorritsma schrijft haar brief naar aanleiding van een motie van het Tweede-Kammerlid Witteveen-Hevinga (PvdA), die aandringt op de voorkeursbehandeling. Tevens signaleert Witteveen dat het kabinet bij de eerste tranche een soortgelijke motie naast zich neer had gelegd.

Die laatste bewering wordt door Jorritsma ontkend. Toen KPN vorig jaar naar de beurs ging konden werknemers via een lening aandelen verwerven en daarmee het risico van dalende koersen vermijden, en kregen ook een korting van een rijksdaalder per aandeel.