Wall Street leidraad voor het Damrak

AMSTERDAM, 26 JULI. Op de effectenbeurs was de handel vanmorgen goed geluimd: over de hele linie stegen de aandelenkoersen. Aanleiding tot de positieve stemming in Amsterdam en overigens ook Londen en Frankfurt was vooral het ijzersterke slot gisteravond op Wall Street. AMSTERDAM De graadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 462,75 punten, een winst van 2,5 punten.

Het automatiseringsfonds Baan boekte vanmorgen een koersstijging van 3,60 gulden op 54 gulden, na de publicatie van een sterk verbeterde winst in het tweede kwartaal (3,3 miljoen dollar), in de overeenkomstige periode vorig jaar werd nog een verlies geleden (2,6 miljoen dollar). De handel in Baan, in mei geïntroduceerd op Nasdaq en de Amsterdamse beurs, werd enige tijd stilgelegd na onduidelijkheid over het bekendmaken van deze cijfers. De handel, in afwachting van wat Philips morgen gaat doen met de cijfers over het tweede kwartaal, rekent voor het elektronicafonds op een winst per aandeel tussen de 1,60 en 1,80 gulden. Philips noteerde rondom het middaguur onveranderd op 80,70 gulden. PolyGram leverde een dubeltje in op 97,70 gulden. Gisteren ging er al 1,70 van de koers af, omdat beleggers hogere halfjaarcijfers hadden ingecalculeerd.

Vooral de cyclische fondsen waarden waren vanmorgen in trek. Akzo viel op met een plus van 3,00 gulden op 208,60. Ook goed deed branchegenoot DSM het met een stijging van acht dubbeltjes op 144,60 gulden. Op de Europese valutamarkten kruipt de koers van de dollar langzaam omhoog. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt rondom het middaguur 1,5610 gulden tegen een slotkoers van 1,5565 gisteren bij het slot. Het pond sterling steeg van 2,4750 naar 2,4845.

NEW YORK Op Wall Street werd de stemming gisteren bepaald door de koersstijgingen van technologiefondsen. De Dow Jones-index noteerde in de loop van de handel een winst van vijftig punten en sloot uiteindelijk op 4714,45 punten. Dat betekende een stijging van 45,78 punten.

Technologiefondsen zetten wederom de toon. Eerder deze maand boekten zij al flinke winsten vóór zij vorige week tijdelijk terugmoesten.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs stelde de handel vandaag weinig voor. Op basis van geruchten dat het toch al lage Japanse disconto verder omlaag zal worden gebracht steeg de Nikkei-index met 238,85 punten tot een slot van 16.387,25 punten.