Vriesde hindernis voor Van Langen in Monte Carlo

ROTTERDAM, 26 JULI. Voor Ellen van Langen is de laatste test voor de WK in Gothenburg op een desillusie uitgedraaid. De atlete eindigde op de sterkst bezette 800 meter van het jaar in de Grand Prix van Monte Carlo als achtste in 2.02,20, ruim vijf seconden langzamer dan winnares Maria Mutola. “Het was vreselijk”, aldus Van Langen, verwijzend naar de valpartij van de Surinaamse Vriesde waardoor de olympische kampioene moest inhouden en een fatale achterstand opliep. “Er viel een gat van vijftig meter.”

De Russin Goerina zou de schuldige zijn geweest van het incident, dat na ongeveer 300 meter plaatsvond. De Europese kampioene staat bij de collega's bekend als een atlete die regelmatig duwt. De woedende Vriesde deelde na afloop in Monte Carlo Goerina een klap uit. Ook Stella Jongmans was een van de slachtoffers. Ook zij raakte uit balans en liep de race niet meer uit.

Van Langen had ook overwogen te stoppen. “Maar ik heb zoiets van: als je niets hebt, dan stap je niet uit. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Maar veel lol had ik er niet meer aan. Mijn concentratie was helemaal weg.” Ze was voorzichtig achteraan de groep begonnen. Net toen ze naar voren probeerde te komen kletterde Vriesde tegen de grond. “Dit is vervelend. Ik wilde er bij de laatste wedstrijd voor de WK nog even helemaal bijzitten. Ik had m'n seizoentijd willen verbeteren.” Als ze bij de voorste loopsters had kunnen komen, zou dat zeker het geval zijn geweest, gezien de tijden. De 1.57,42 van Mutola is de snelste van dit seizoen.

Opmerkelijk was de tweede plaats van de Cubaanse Ana Quirot. Veertig procent van haar lichaam verbrandde op 23 januari 1993 toen in haar keuken de vlam in de pan sloeg. Quirot kreeg daarbij tevens een miskraam. Zij droeg het kind van hoogspringer Sotomayor bij zich. Na een lange lijdensweg heeft de 32-jarige atlete vol met littekens haar comeback gevierd. Ze werd nationaal kampioene en maakte het gisteravond in Monte Carlo de grote WK-favoriete Mutola heel moeilijk. “Het is geweldig hoe ze is teruggekomen”, aldus Van Langen over Quirot die bij de Olympische Spelen van '92 achter de Nederlandse de bronzen medaille veroverde. De Cubaanse sprak gisteravond zelf over “de beste prestatie van mijn leven”.

De tijd van Mutola op de 800 meter was één van de zeven beste seizoenprestaties die gisteravond voor de ogen van staatshoofd prins Rainier werden gevestigd. De Algerijn Noureddine Morceli bleef slechts 0,15 seconden boven zijn eigen wereldrecord (3.27,37) op de 1.500 meter. Hij had dat twee weken geleden in Nice gevestigd. Zijn tijd in Monte Carlo was 2.27,52. Morceli raakte later bijna een van zijn wereldrecords kwijt. Moses Kiptanui was op de 3.000 meter uiteindelijk slechts twee seconden te langzaam: 7.27,18.

Op de 800 meter voor mannen domineerden de Kenianen. Wilson Kipketer, uitkomend voor Denemarken, won in een tijd van 1.42,87. Acht lopers bleven onder de grens van 1.45. De Ierse Sonia O'Sullivan bleef dit seizoen als eerste vrouw onder de vier minuten op de 1500 meter. De tijd van 3.58,85 betekende een nieuw nationaal record.

De Amerikaanse Gwen Torrence versloeg op de 200 meter haar concurrentes Irina Privalova en de Jamaïcaanse Merlene Ottey. De winnares liep 21,82. Nummer twee Privalova, die vlak na de eindstreep viel, verbeterde met 21,87 het nationale Russische record.