VN-tribunaal klaagt leiders van Bosnische Serviërs aan

DEN HAAG, 26 JULI. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft gisteren de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic aangeklaagd wegens volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid. Ook de leider van de Kroatische Serviërs, Milan Martic, is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Martic wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de beschieting van Zagreb met clusterbommen. Bij twee opeenvolgende aanvallen in mei van dit jaar kwamen zeven burgers in de Kroatische hoofdstad om het leven.

Karadzic en Mladic hebben zich volgens de aanklacht “door hun handelen en nalaten” tussen april 1992 en juli dit jaar schuldig gemaakt aan onwettelijke gevangenneming, moord, verkrachting, marteling, beroving, deportatie en beschieting van moslims en Kroaten, alsmede de vernietiging van huizen en moskeeën. In de aanklacht staan lange lijsten met namen van mensen die zijn gedood en gebouwen die zijn vernietigd.

Als Karadzic en Mladic de systematische vervolging van moslims en Kroaten door hun ondergeschikten al niet hebben gepland en aangemoedigd, dan hebben zij in ieder geval nagelaten in te grijpen, zo wordt gesteld. De aanklagers geven als voorbeelden daarvan de sluipschutters in Sarajevo en het bombardement eind mei op Tuzla, waarbij tientallen doden vielen. Ook de gijzeling van VN-soldaten, die zijn gebruikt als menselijk schild tegen NAVO-luchtaanvallen, is volgens de aanklagers een oorlogsmisdaad.

Volgens het tribunaal zijn tegelijk met de aanklacht de arrestatiebevelen uitgegaan. Deze zijn door het tribunaal naar Sarajevo, Belgrado en Pale gestuurd.

De aanklacht tegen Karadzic, Mladic en Martic kan problemen geven bij vredesbesprekingen met de drie Servische leiders. “Praten met die heren wordt erg moeilijk, willen de Verenigde Naties niet in strijd komen met hun eigen beginselen”, meent prof.mr. Th. van Boven, hoogleraar internationaal recht en oud-griffier van het tribunaal.

Behalve Karadzic, Mladic en Martic zijn nog 21 andere Bosnische Serviërs aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat daarbij onder anderen om bewakers van Bosnisch-Servische interneringskampen. Het totaal aantal aangeklaagden door het Joegoslavië-tribunaal komt daarmee op 46. Tot nu toe is slechts één van hen, Dusan Tadic, opgepakt.