Vijf leden Khmer veroordeeld wegens moord op buitenlanders

SIHANOUKVILLE, 26 JULI. Een rechtbank in Cambodja heeft vanmorgen een aanhanger van de guerrillabeweging Rode Khmer veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de moord op drie buitenlanders in dat land vorig jaar.

Vier andere guerrillastrijders van de Khmer, onder wie commandant Sam Bo die opdracht tot de moord zou hebben gegeven, werden bij verstek tot straffen tussen de zestien en twintig jaar veroordeeld. Volgens de advocaat van de aanwezige verdachte, Chuon Mean, had deze geen andere keuze dan de drie te vermoorden omdat hij anders zelf gedood zou zijn.

De drie buitenlanders - de Brit Dominic Chappell (24), zijn Australische vriendin Kellie Wilkinson (24) en hun Britse vriendin Tina Dominy (24) - werden op 11 april vorig jaar in het zuidelijke Sihanoukville door gewapende mannen ontvoerd. Volgens Chuon Mean verliep de executie van de drie, die plaatshad de dag nadat ze waren ontvoerd, kalm. “Ze huilden niet en smeekten niet, ze stierven onmiddellijk.” (Reuter)