'Rotterdam wil overlast drugs niet oplossen'

ROTTERDAM, 26 JULI. De politieke onwil van het Rotterdamse gemeentebestuur de toenemende drugs- en prostitutieproblemen op te lossen, is tergend voor de bewoners van de probleemwijken. Dat zegt het Rotterdamse gemeenteraadslid G. Peet (PvdA).

Peet schreef deze week een open brief aan het Rotterdamse college van b en w, waarin hij uitdrukking geeft aan zijn frustratie over het gemeentelijke drugsbeleid. Hij heeft nog geen antwoord gekregen.

Vorige week klaagden bewoners van wijken in Rotterdam-West massaal over onder meer onveiligheid op straat door drugsverslaafden en prostituées. Volgens Peet is politieke onwil de voornaamste belemmering bij het vinden van een oplossing voor de overlast. Hij vindt dat de grenzen van het acceptabele al lang zijn overschreden. “Brandbommen in Spangen, bewoners die een dealpand dichttimmeren, knokploegen die in delen van de stad ontstaan”, zegt Peet. Bewoners van Spangen hebben aangekondigd vrijdag toegangswegen tot de wijk te barricaderen om te protesteren tegen het groeiende drugstoerisme.

Peet laakt de acties die de gemeente tot nu toe heeft ondernomen. Het blijft vooral bij “lapmiddeltjes”. “De actie die de Rotterdamse politie afgelopen week hield, waarbij in vier dagen tijd 81 drugsrunners en drugstoeristen zijn opgepakt, wekt geen indruk. Sommige dealpanden trekken meer dan 300 bezoekers per dag.”

Peet wil voorzieningen om mensen die overlast veroorzaken met prostitutie en drugshandel langer te kunnen vasthouden. Het gemeenteraadslid is voorstander van meer cellen. Hij denkt ook aan opvang van prostituées en verslaafden in leegstaande panden, zoals kazernes. “Daar moet dan niet het zware regime van de gevangenis heersen. Maar mensen moeten er ook niet uit kunnen.”

Verder pleit Peet voor gecontroleerde verstrekking van drugs door de gemeente. Een 24-uurs opvangvoorziening waar Rotterdamse verslaafden op vertoon van een pasje drugs kunnen krijgen en die ter plaatse moeten gebruiken. “Het bizarre is dat dit politiek onbespreekbaar lijkt te zijn.”

Peet: “Ik hoor nog hoe een paar weken geleden op Radio Rijnmond burgemeester Peper trots meldde dat het gevoel van veiligheid in de stad was toegenomen. Dat was een schrijnend voorbeeld van het bagatelliseren van de problemen in het Oude Westen.” Het raadslid, woonachtig in een van de Rotterdamse 'probleemwijken', zegt in elk groepje mannen op straat drugsdealers te zien, herkent in elke vrouw die zich meer dan zomers kleedt een prosituée en denkt dat elke auto met buitenlands nummerbord van een drugstoerist is. “Ik moet mezelf geregeld voorhouden dat dat niet zo is, maar daarmee is dat gevoel niet weg.”

De Rotterdamse wethouder H. Simons praat vandaag opnieuw met bewoners van Rotterdam-West.