Reparatie van Franse Superphénix

GRENOBLE, 26 JULI. De omstreden Franse snelle kweekreactor Superphénix in Creys-Malville, bij Grenoble, wordt gerepareeerd. Deze onderzoekscentrale, die bedoeld is om bij het opwekken van elektriciteit meer plutotium te produceren dan zij verbruikt, was acht maanden geleden gesloten na een lekkage van argongas uit het koelsysteem. De Superphénix werd sinds de bouw in 1976 herhaaldelijk geplaagd door storingen en heeft in totaal slechts zes maanden gedraaid. Milieu-organisaties hebben jarenlang aangedrongen op definitieve sluiting vanwege de gevaren die het plutonium bij onoordeelkundige behandeling en ernstige storingen kan opleveren. Vorig jaar gaf de Franse regering toestemming om de reactor op slechts 30 procent van de ontwerp-capaciteit te laten draaien, niet meer voor de produktie van plutonium maar voor de recycling van kernafval, waaronder plutonium. (AFP, Reuter)