Publiekstrekkers weg

AMSTERDAM, 26 JULI. Behalve Thomas Muster raakte toernooidirecteur Van Eijsden gisteren nog een aantal publiekstrekkers kwijt. Van de vijf Nederlanders overleefden slechts één de eerste ronde. Nadat maandag Joost Winnink al was uitgeschakeld, verloor Sjeng Schalken gisteren in twee sets (6-3 en 6-4) van de Uruguayaan Marcello Filippini. Ook de als vierde geplaatste Jacco Eltingh stelde teleur. Hij boog voor Bernd Karbacher, de nummer 44 van de wereld. De Duitser won in ruim een uur met 6-4 en 6-4. Eltingh bleek last te hebben van een knieblessure en trok zich na de nederlaag terug uit het dubbeltoernooi. Samen met Haarhuis was hij daarin als eerste geplaatst.

“De overgang naar gravel gaat mij niet gemakkelijk af, ik moet bepaalde handelingen weer aanleren”, verklaarde Eltingh zijn matige optreden. Volgend jaar doet hij daarom niet meer mee aan de Dutch Open en legt hij zich na het grastoernooi van Wimbledon helemaal toe op de voorbereiding op de Olympische Spelen en de US Open (beide op hardcourt).

Schalken en Eltingh werden door Van Eijsden uitgezwaaid in de wetenschap dat er aan het eind van de dag ten minste nog één Nederlander zou verdwijnen. Jan Siemerink moest in de laatste wedstrijd van de dag namelijk aantreden tegen de als zesde geplaatste Paul Haarhuis. Siemerink won de Nederlandse prestigestrijd met 6-3 en 6-3.

Van Eijsden toonde zich gisteravond teleurgesteld over alle tegenslag in de eerste ronde. De toernooidirecteur koesterde hoge verwachtingen na de verhuizing van de Dutch Open naar Amsterdam. De afgelopen 37 jaar werd het toernooi steevast op het Melkhuisje in Hilversum gehouden. De ATP dwong de organisatie echter een ruimere behuizing te zoeken. Volgend jaar is die klaar, als in het Amsterdamse Bos het nieuwe Amstelpark is verrezen. Dit jaar wordt in een tijdelijk stadion op het oude Amstelpark gespeeld.

Paul Haarhuis hielp de toernooidirecteur bij de nieuwe opzet van de Dutch Open. Op verzoek van Van Eijsden peilde de tennisser de wensen in het spelerscircuit. Haarhuis, onlangs gekozen in de spelersraad van de ATP, toonde zich optimistisch. “Amsterdam moet zich nog bewijzen, maar er kan iets moois van de grond worden getild.”