Poolse filmhistoricus Jerzy Toeplitz (86) overleden

WARSCHAU, 26 JULI. Jerzy Toeplitz, filmhistoricus en medeoprichter van filmacademies in het Poolse Lodz en in Sydney in Australië is gisteren in Warschau op 86-jarige leeftijd gestorven. Toeplitz werd geboren in de Oekraïne, en studeerde rechten in Warschau. Van 1934 tot 1937 werkte hij in de filmindustrie in Groot-Brittannië.

Van 1957 tot 1968 was hij directeur van de filmschool in Lodz, waar onder anderen de cineasten Andrzej Wajda, Roman Polanski, Jerzy Skolimowski en Krzysztof Kieslowski hun opleiding kregen. In 1968 werd hij als gevolg van een antisemitische campagne van zijn directeurspost ontheven. Daarop vertrok hij naar Australië waar hij in 1972 in Sydney de eerste Australische academie voor film en televisie oprichtte. Hij bleef er tot 1979 directeur. De school bracht onder anderen de filmregisseur Peter Weir voort, maker van onder meer Picnic at Hanging Rock.

Toeplitz heeft verscheidene boeken over film en filmgeschiedenis geschreven, onder andere over film en televisie in de Verenigde Staten en een algemene filmgeschiedenis in zes delen. (AFP)