Peking beëindigt raketoefeningen bij kust Taiwan

PEKING, 26 JULI. De Chinese autoriteiten hebben vanmorgen aangekondigd raketoefeningen bij de Taiwanese kust afgerond te hebben. Volgens een verklaring van het persbureau Nieuw China kan het scheepvaart- en luchtverkeer in het gebied zijn normale loop hervatten.

Volgens buitenlandse waarnemers hadden de oefeningen, die vrijdag van start gingen, tot doel een vuist te maken tegen Taiwan en tegen de Verenigde Staten. Peking is zeer ontstemd over de pogingen van Taipeh om uit zijn diplomatieke isolement te breken. Onlangs erkende de Westafrikaanse staat Gambia Taiwan, waarop Peking zijn betrekkingen met Banjul verbrak.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek verkeren al langere tijd op een dieptepunt. Volgens Peking heeft Washington het één-China-beleid geschonden door zijn uitnodiging, vorige maand, aan de Taiwanese president Lee Teng-hui. Ook een verzoek aan de weduwe van de voormalige leider van Taiwan, Chiang Kai-shek, om het Congres toe te spreken heeft de woede van Peking opgewekt. Washington op zijn beurt is ontstemd over de arrestatie van de mensenrechtenactivist Harry Wu.

Vanmorgen nog had de secretaris-generaal van de Taiwanese president de oefeningen in felle bewoordingen veroordeeld. “De raketoefeningen van China bereiken het omgekeerde van wat zij moesten bereiken”, aldus de secretaris-generaal. “Iedereen (op Taiwan red.) voelt nu weerstand tegen de militaire dreiging van China tegen landgenoten. In feite wilden ze paniek en verdeeldheid veroorzaken en een stemming tegen president Lee Teng-hui scheppen.” Volgens de Taiwanese autoriteiten heeft China zes raketten bij de oefening afgevuurd. (Reuter)