Onderzoek: autokraker is verslaafde dertiger

DEN HAAG, 26 JULI. Een daderprofiel van de Rotterdamse autokraker wijst uit dat deze in de meeste gevallen een drugsverslaafde man is van ongeveer 32 jaar, die een zwervend bestaan leidt.

In tweederde van de gevallen is hij allochtoon. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van justitie. In 1993 ondervroegen de onderzoekers 81 verdachten van autokraak op twee Rotterdamse politiebureaus en het parket aldaar.

Onderzoeker R. Hesseling van het WODC waarschuwt tegen generalisaties, het profiel heeft alleen betrekking op de groep Rotterdamse verdachten. Bovendien is het volgens hem mogelijk dat onder de krakers die weigerden zich te laten ondervragen veel jongeren zijn, waardoor de gemiddelde leeftijd in het profiel “aan de hoge kant zit.”

Van de 81 ondervraagde verdachten waren slechts twee vrouw. De gemiddelde leeftijd was 31,6 jaar. Bijna een kwart van hen was van Marokkaanse afkomst, eveneens een kwart had een Surinaams/Antilliaanse achtergrond en een derde was Nederlands. De overige 20 procent had een andere etnische achtergrond. Driekwart heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Vrijwel alle daders gebruikten drugs.

Uit politiegegevens bleek dat de 81 autokrakers 5.384 geregistreerde misdrijven op hun naam hadden staan. Velen pleegden eerder winkeldiefstallen en inbraken of hielden zich bezig met drugshandel.

Auto's met buitenlandse nummerborden zijn populair bij de inbrekers. Voor de buit, meestal de radio of cd-speler, ontvangen de krakers tussen de 50 en 100 gulden, vaak in coffeeshops of cafés. Een kwart van hen werkt op bestelling.

Autokraken heeft weinig aanzien bij de ondervraagden. Het is een makkelijk uit te voeren misdrijf, waarbij ze zich redelijk veilig voelen door de vele vluchtmogelijkheden en de geringe pakkans. De meeste daders zien autokraken als een beetje 'beneden hun stand'.