Lelystad ontspant na burenruzie op tv

LELYSTAD, 26 JULI. De rust is weergekeerd op woonerf Griend in Lelystad. Na weken van strubbelingen tussen een Somalisch gezin en de buurt, breed uitgemeten in de media, is de spanning eraf, aldus een politiewoordvoerder. Het Somalische gezin is verhuisd.

Dat is “niet onverstandig”, vindt de politiewoordvoerder. Een week geleden leek een massale confrontatie tussen de buurtbewoners en honderden demonstrerende Somaliërs nog onvermijdelijk en moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen om de groepen uit elkaar te houden. De meest recente oprisping van agressie kwam van een buurman van de Somaliërs, die in een televisie-uitzending maandagavond een handvuurwapen tevoorschijn haalde om te bewijzen dat hij zich in geval van nood wel zou kunnen verdedigen.

De problemen begonnen eind juni na een brand in de woning van de Somalische familie Ahmed. Twee jonge kinderen kwamen daarbij om het leven. Vader Ahmed beschuldigde kort daarna zijn buurman van brandstichting uit racistische motieven. De buurman zelf hield vol dat hij juist had geprobeerd de kinderen te redden, maar daar niet in was geslaagd omdat de brand al te fel was. Nog diezelfde dag kwam het tot een uitbarsting, waarbij Ahmed door de buurman werd achtervolgd en bedreigd met een kapmes. De politie hield aangifte van bedreiging door Ahmed af, in de hoop dat de gemoederen vanzelf zouden bedaren. Een woordvoerder liet weten dat er in elk geval geen aanwijzingen waren van brandstichting.

De spanning liep daarna echter alleen maar hoger op, mede door tussenkomst van de media en sympathisanten van Somalische zijde. De escalatie werd op de voet gevolgd door een tv-ploeg van het VPRO-programma Marco Polo en laaide voor de camera steeds opnieuw op, tot de uitzending van maandag, waarin de buurman zijn pistool trok.

Ook de Federatie van Somalische Associaties in Nederland raakte bij de zaak betrokken. Deze federatie van 25 Somalische organisaties riep op tot een stille tocht door de wijk, vorige week. De woede van de demonstranten richtte zich niet alleen op de buurman, die een racist zou zijn, maar ook op de politie. Die zou te laks zijn geweest bij het onderzoek naar de brand en te toegeeflijk tegenover de Nederlandse buurman. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie beschouwt het onderzoek naar de brand echter als afgerond.

De politie van Lelystad heeft laten weten dat ze wel maatregelen zal nemen tegen het wapenbezit van de buurman, die volgens een woordvoerder “nooit een vergunning kan hebben”. Wat die maatregelen precies zullen behelzen, wilde de woordvoerder niet zeggen.