Kroatië mengt zich in gevechten om Bosnische enclave

SARAJEVO, 26 JULI. Kroatië heeft zich gisteren in de oorlog in Bosnië gemengd, niet alleen in de fel omstreden enclave Bihac maar ook in het westen van Bosnië. In het gisteren door de Bosnische Serviërs veroverde Zepa is de 'etnische zuivering' van moslim-burgers op gang gekomen.

Kroatische troepen vielen gisteren stellingen van de Bosnische Serviërs aan bij Glamoc. Volgens de Bosnische Serviërs in het naburige Drvar werden de stellingen eerst door de Kroatische artillerie bestookt en vervolgens door de infanterie aangevallen. Volgens waarnemers gaat het de Kroaten er vooral om de verbinding tussen Knin, de hoofdstad van de 'republiek' van de Kroatische Serviërs, en de gebieden van de Bosnische Serviërs af te snijden. Volgens de Bosnische Serviërs hebben beide strijdende partijen gisteren grote verliezen geleden.

Kroatië heeft de aanvallen op de Bosnische Serviërs bevestigd en laten weten dat ze mede dienen om de druk op het front in de enclave Bihac in het noordwesten van Bosnië te verminderen.

Het HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, heeft even ten zuiden van het front bij Glamoc, tussen Livo en Kupres, eveneens een offensief ingezet tegen de Bosnische Serviërs.

Later gisteren meldden Amerikaanse en VN-bronnen dat de Kroaten zich nu ook actief mengen in de strijd in Bihac. Die enclave werd een week geleden van drie kanten binnengevallen: door de Kroatische Serviërs vanuit het westen, door de Bosnische Serviërs vanuit het zuidoosten en door de troepen van moslim-rebel Fikret Abdic vanuit het noorden. Details over de bemoeienis van het Kroatische leger in Bihac ontbreken. Er zouden duizenden militairen van het reguliere Kroatische leger bij zijn betrokken.

De situatie voor de moslim-verdedigers in Bihac wordt nijpend. Dat zei gisteren de bevelhebber van het Vijfde Leger (van de Bosnische regering) in de enclave, generaal Atif Dudakovic, in een gesprek met de Kroatische televisie. Hij vroeg Kroatië om “snelle hulp” in zijn poging de enclave tegen een gecombineerde troepenmacht van - naar zijn zeggen - 30.000 Serviërs te verdedigen. “Ik hoop dat we het volhouden, maar het is behoorlijk moeilijk”, aldus Dudakovic. Het Vijfde Leger heeft volgens hem tot dusverre 80 vierkante kilometer moeten prijsgeven. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken omschreef de situatie in Bihac als “kritiek”.

In de gisteren door de Bosnische Serviërs veroverde enclave Zepa in het oosten van Bosnië is een begin gemaakt met de 'etnische zuivering' van de 17.000 moslim-inwoners. Een konvooi van 21 bussen verliet Zepa vannacht met 1.400 mensen, uitsluitend vrouwen, bejaarden en kinderen. Ze kwamen vanochtend uitgeput en uitgehongerd aan in Kladanj in Centraal-Bosnië. Ze moesten de laatste tien kilometer te voet afleggen.

Pagina 5: Burgers uit Zepa komen aan in Kladanj

Premier Haris Silajdzic van Bosnië had geëist dat de bussen van een VN-escorte zouden worden voorzien, maar dat kregen ze niet. Een konvooi met 34 gewonden uit Zepa kwam vannacht in Sarajevo aan. Nog eens ruim honderd gewonden zijn onderweg naar de Bosnische hoofdstad.

De Bosnische Serviërs hebben beloofd dat de verdedigers van Zepa het statuut van krijgsgevangenen krijgen en dat noch hun, noch de burgers van Zepa een haar zal worden gekrenkt. Gezien de ervaringen van de afgelopen weken in Srebrenica, waar naar alle waarschijnlijkheid duizenden moslims, vooral mannen, zijn vermoord en waar nog steeds zevenduizend mensen worden vermist, hechten de Bosnische regering en de VN weinig waarde aan die verzekeringen. De opperbevelhebber van de VN-troepenmacht in Bosnië, generaal Rupert Smith, ging gisteren zelf naar Zepa om de onderhandelingen over de deportaties te leiden.

De Bosnische regering heeft de val van Zepa nog steeds niet toegegeven. Toen de VN opnieuw lieten weten dat de Bosnische Serviërs heer en meester waren in de stad, meldde de regering in Sarajevo dat de verdedigers van Zepa zich in de bergen hadden teruggetrokken om de burgerbevolking niet langer bloot te stellen aan Servische beschietingen en dat ze nieuwe stellingen betrekken om de Bosnische Serviërs binnen de enclave te bestrijden.. “Een groot deel van het vrije gebied Zepa is nog in onze handen. De strijders en mensen van Zepa zetten hun verzet voort en zijn vastbesloten in de strijd voor hun overleving te volharden”, aldus een in Sarajevo uitgegeven verklaring.