Foto

Foto: OIRSCHOT - Alleen de buitenmuren van restaurant De Zwaan in Oirschot staan nog overeind. Het in culinaire kringen gerenommeerde restaurant brandde maandagnacht af. De zolder en de benedenverdieping brandden geheel uit. De schade is groot, het gebouw moet worden gerestaureerd. Veel schilderijen en antiek hebben water- en hitteschade opgelopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het afbranden van De Zwaan, gebouwd in 1623, “een snee in het gezicht van Oirschot”. Naast het restaurant staan twee oude herenhuizen, die volgens brandweercommandant W. van den Biggelaar nog maar net konden worden gered. “Er had maar één vonkje over moeten slaan en de daken hadden ook vlam gevat. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als wij twee minuten later waren gekomen.” De friet-tent naast De Zwaan liep waterschade op. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. (Foto Peter Hilz)