Feministen Zuid-Korea woedend over uitspraak hof

SEOUL, 26 JULI. Vrouwengroepen in Zuid-Korea hebben gisteren fel geprotesteerd tegen een uitspraak van een hof van beroep, gisteren, in Seoul waarin dat bepaalde dat er geen verband bestaat tussen het ontslag van een onderzoeksassistente van een (mannelijke) hoogleraar en haar eerdere afwijzing van zijn pogingen tot seksuele toenadering.

“Deze uitspraak is anti-vrouw en anti-mens”, aldus het Koreaanse Centrum tegen Seksueel Geweld in een verklaring. Bij het gerechtshof demonstreerden vanmorgen ongeveer dertig vrouwen tegen de uitspraak. Een aantal vrouwen hield borden omhoog waarop werd gevraagd om het ontslag van de rechter die verantwoordelijk is voor het vonnis.

Het proces tegen de professor loopt al langere tijd. Vorig jaar gaf een districtsrechtbank in Seoul opdracht aan de hoogleraar om 30 miljoen won (ongeveer 60.000 gulden ) aan 'Shin' (zoals zijn voormalige onderzoeksassistente wordt aangeduid in de media) te betalen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Zuid-Korea dat een rechtbank tot een veroordeling kwam na een aanklacht over ongewenste intimiteiten. De uitspraak van gisteren kwam nadat de hoogleraar hoger beroep tegen het vonnis had aangetekend. In zijn uitspraak van gisteren onderstreept het hof overigens dat er wel degelijk sprake was van ongewenste seksuele intimiteiten.

Volgens vrouwengroepen in Zuid-Korea is de positie van de vrouw in dat land nog steeds abominabel. Steeds meer vrouwen verrichten betaald werk maar het percentage vrouwen in leidende posities is nog steeds erg laag. Veel bedrijven stellen eisen aan het gewicht en de lengte van toekomstige werkneemsters. Volgens een opiniepeiling heeft meer dan de helft van alle werkende Zuidkoreaanse vrouwen te maken gehad met ongewenste seksuele intimiteiten op de werkvloer. (AP)