Explosies Pale: 'geheime Franse bombardementen'

The New York Times haalde gisteren een hoge Amerikaanse functionaris aan, die inzage heeft gehad in geheime documenten. Hij zei dat Frankrijk in een eenzijdige actie drie Mirage-gevechtsvliegtuigen naar Pale heeft gestuurd voor bombardementen die moesten dienen als vergelding voor de aanval van de Bosnische Serviërs op Franse blauwhelmen, zaterdag. Bij die aanvallen kwamen twee Franse VN-soldaten om het leven en werden er vier gewond.

In Pale hoorden buitenlandse verslaggevers zondag één en maandag vier grote explosies, op momenten waarop op grote hoogte vliegtuigen overvlogen. Het was niet mogelijk vanaf de grond de vliegtuigen te identificeren. De Bosnische Serviërs beletten de verslaggevers de plaats van de explosies te bezoeken. Officieel is in Pale niets bekendgemaakt over de explosies.

Het Franse blad Libération schreef maandag al dat de Fransen tijdens een geheime missie Pale hadden gebombardeerd. Maar de Franse regering sprak die melding tegen en de NAVO liet weten dat er geen aanwijzingen waren dat er op de betreffende tijdstippen vliegtuigen boven Pale hadden gevlogen.

Volgens The New York Times is de Amerikaanse inlichtingendienst CIA tot de conclusie gekomen dat de Fransen Pale hebben gebombardeerd. De eenzijdige actie heeft in Washington consternatie veroorzaakt, aldus het blad, omdat de Fransen vorige week vrijdag op de Londense conferentie over Bosnië nog hadden betoogd dat luchtaanvallen riskant waren wegens het gevaar van nieuwe gijzelingen van VN-personeel in Bosnië door de Bosnische Serviërs. Parijs had de NAVO niet ingelicht over de actie, wat volgens The New York Times betekent dat de Fransen het vliegverbod boven Bosnië hebben geschonden en daarmee riskeerden dat de Mirages door NAVO-vliegtuigen zouden worden neergeschoten.

Libération schreef dat één Mirage was ontsnapt aan ontdekking door NAVO-radar door tijdens een reguliere patrouille door een ander Frans vliegtuig vlak onder dit toestel te blijven vliegen en aldus een zogenoemde 'radarschaduw' te vormen. Eenmaal boven Pale zou dit toestel zondag een bom hebben laten vallen. Volgens The New York Times heeft het bombardement van zondag zich inderdaad op die manier afgespeeld. (Reuter)